ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ NEW YORK TIMES

www.olympicovision.com

Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε σήμερα άρθρο για τον οικονομικό αντίκτυπο από τον τρόπο που σήμερα διενεργούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ένα άρθρο που ισχυροποιεί την πρόταση της Olympico Vision για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα με διαφορετική Χώρα διοργανωτή κάθε φορά. Μια πρόταση που θα λύσει πολλά από τα υπάρχοντα προβλήματα και θα αναγεννήσει το θεσμό των αγώνων προσδίδοντας τους την λάμψη που τους αξίζει! Το άρθρο μας το έστειλε αμερικανιδα δημοσιογράφος και σας το παραθέτουμε μεταφρασμένο.

DealBook/New York Times
By Andrew Ross Sorkin
July 24, 2021

Η χθεσινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με ένα χρόνο καθυστέρηση και σε ένα σχεδόν άδειο στάδιο, σε μια πολη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αγώνες, που οι περισσότεροι κάτοικοι της Ιαπωνίας θα προτιμούσαν να αναβληθούν ξανά ή και να ματαιωθούν, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ασυνήθιστοι – και μια καταστροφή για τη δημόσια υγεία στη χειρότερη.
Αλλά το μεγάλο χρηματικό ποσό που θα “κάψει” το Τόκιο φιλοξενώντας την εκδήλωση ταιριάζει ακριβώς με τις οικονομικές φωτιές να καίγονται ακόμα σε πολλές πόλεις που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς στο παρελθόν .
Το Τόκιο αρχικά είπε ότι θα δαπανήσει 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια , αλλά ένας κυβερνητικός έλεγχος του 2019 οροιοθέτησε τις πραγματικές δαπάνες σε περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κάθε Ολυμπιακοί Αγώνες από το 1960 έχουν υπερβεί τον προϋπολογισμό, κατά μέσο όρο 172 τοις εκατό με όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό, σύμφωνα με μια ανάλυση από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή ήταν «η υψηλότερη υπέρβαση που έχει καταγραφεί για οποιοδήποτε μεγάλο project, υπερβολικά μεγάλοι δρόμοι, γέφυρες, φράγματα και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.”
Για τους θερινούς αγώνες του 2016, το Ρίο ντε Τζανέιρο είχε προϋπολογισμό 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ξόδεψε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Το Σότσι της Ρωσίας, ήταν προϋπολογισμού 10,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014 και ξόδεψαν περισσότερα από 51 δισεκατομμύρια δολάρια. Και το Λονδίνο, τον καλοκαιρινό οικοδεσπότη των αγώνων του 2012, με στόχο 5 δισεκατομμύρια δολάρια δαπάνησε τελικά δισεκατομμύρια δολάρια.
Μια άλλη μελέτη , που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Economic Perspectives, εξέτασε πώς οι ρόδινες προβολές των οικονομικών επιπτώσεων των Αγώνων – συνήθως αξιολογούνται από οργανισμούς που ενδιαφέρονται για τη φιλοξενία στη πόλη τους και παραποιούν την πραγματικότητα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πραγματικά αποτελέσματα εσόδων είναι είτε σχεδόν μηδενικά ή ένα κλάσμα αυτού που είχε προβλεφθεί πριν από την εκδήλωση. Λίγοι ερευνητές έχουν μελετήσει την επιχείρηση των Ολυμπιακών Αγώνων όσο ο Andrew Zimbalist, καθηγητής στο Smith College που έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία για τα οικονομικά των Ολυμπιακών. Η έρευνά του τον οδήγησε σε ερωτήματα σχετικά με την πραγματική αξία για τις πόλεις που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες – και επηρέασε μάλιστα ορισμένες πόλεις να απομακρυνθούν από την υποβολή προσφορών. Πιστεύει ότι το Τόκιο έχει
ξόδεψει περισσότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την εκτίμηση του κυβερνητικού ελέγχου του 2019 και υπολογίζει ότι θα χάσουν τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια δολάρια. «Θα είναι λευκοί ελέφαντες», είπε για πολλά από τα νεόκτιστα Ολυμπιακά κτίρια και χώρους. «Ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρχαν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι επειδή δεν υπήρχε οικονομικά βιώσιμη χρήση για αυτές τις υποδομές. ” Το DealBook μίλησε με τον κ. Zimbalist για το γιατί πιστεύει ότι το να φιλοξενεί μια πόλη τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμη και σε κανονικές συνθήκες, είναι κακό για τις πόλεις – και γιατί καταλήγουν να ανταγωνίζονται για να τους φιλοξενησουν ούτως ή άλλως. Έχει επίσης μια έξυπνη λύση για να τα διορθώσει όλα.

Πώς καταλήγουν οι ολυμπιακές πόλεις να σπαταλούν δισεκατομμύρια δολάρια;

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται από την οργανωτική επιτροπή προορίζεται για τη λειτουργία των Αγώνων για 17 ημέρες. Εκτός από τις 17 ημέρες, τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν κάποια άλλα έξοδα, όπως προσωρινές εγκαταστάσεις. Το ποσό του προϋπολογισμού για το Τόκιο είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια . Δεν περιλαμβάνει την κατασκευή του εθνικού σταδίου, την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, το χωριό των μέσων ενημέρωσης. Επίσης, δεν περιλαμβάνει καμία μεταφορά, επικοινωνία και επενδύσεις σε υποδομές φιλοξενίας που πραγματοποιήθηκαν για να φιλοξενήσουν τους Αγώνες. Ο ίδιος ο αριθμός είναι πολύ εύκολα τροποποιήσιμος ανάλογα με το τι θέλετε περιλαμβάνω.

Πού αλλού πηγαίνουν τα χρήματα;

Ο προϋπολογισμός ασφαλείας θα είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει η μεταφορά για τις 205 Ολυμπιακές ομάδες που έρχονται στο Τόκιο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πληρώνει για όλες τις πτήσεις για να φτάσουν στο Τόκιο. Αν κοιτάξετε το έγγραφο προσφοράς, η ΔΟΕ απαιτεί μεγάλες δαπάνες φιλοξενίας – ο Thomas Bach και John Coates και άλλοι να μένουν σε φανταχτερά ξενοδοχεία καθώς και τα γεύματά τους. Πρέπει να πληρώσουν για τους 11.000 αθλητές, τους προπονητές και εκπαιδευτές τους που βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό. Πρέπει να πληρώσουν διαμονή, φαγητό, υγειονομική περίθαλψη και ούτω καθεξής. Και ένα άλλο θέμα εδώ, είναι τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια που θα τους κοστίζει εάν τους αναβάλουν.

Γιατί οι πόλεις εξακολουθούν να υποβάλλουν προσφορές για τους Ολυμπιακούς, εάν, όπως υποστηρίζετε, τα οικονομικά είναι τόσο κακά;

Εάν επιστρέψουμε τέσσερις ή πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουμε σαφώς αρκετούς λόγους. Οι ευρωπαϊκές πόλεις παραιτούνται από τις προσφορές τους λόγω ενός δημοψηφίσματος των κατοίκων τους που ψήφισαν, “Όχι, δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό.” Κοιτάζουν τον ισολογισμό, που είναι εξαιρετικά αρνητικός. Κοιτάζουν την κοινωνική και περιβαλλοντική αναστάτωση, η οποία είναι εξαιρετικά προβληματική. Αυτό που έχει κάνει η ΔΟΕ ως απάντηση σε αυτό είναι να εισαγάγει μερικές χλιαρές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές είναι όλες τις προσφορές να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Έχουν κουραστεί να ντρέπονται από τις πόλεις που εγκαταλείπουν. Έτσι, η διαδικασία είναι
τώρα μυστικοπαθής.

Αλλά ορισμένες πόλεις εξακολουθούν να θέλουν να το κάνουν αυτό, σωστά;

Η κύρια απάντηση είναι ότι υπάρχουν στελέχη της κατασκευαστικής βιομηχανίας που αποφασίζουν ότι αυτό θα ήταν υπέροχο για τη βιομηχανία τους. Θα πάρουν συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά, ευθυγραμμίζονται συνδικάτα και ορισμένοι επενδυτές τραπεζίτες. Προσλαμβάνουν μια εταιρεία συμβούλων, κάνουν μια μελέτη οικονομικών επιπτώσεων, η οποία χρησιμοποιεί μια ελαττωματική μεθοδολογία και κάνει μερικές μη ρεαλιστικές υποθέσεις. Και βγαίνουν με την ουτοπία, αυτό είναι που θα βάλει την πόλη μας στο χάρτη. ”

Αυτό είναι λοιπόν; Εσφαλμένες εκτιμήσεις;

Αν, ας πούμε, η Deloitte έβγαινε, αφού είχε προσληφθεί από ένα κλάδο του εμπορίου, και πεί “Αυτή είναι μια τρελή ιδέα. Η πόλη σας δεν πρέπει ποτέ να το κάνει αυτό », ποτέ δεν πρόκειται να κάνουν μια άλλη μελέτη οικονομικών επιπτώσεων για ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Αυτός είναι λοιπόν ο τρόπος λειτουργίας τους.

Τι γίνεται με τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που λαμβάνει η IOC από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς;

Τα μεμονωμένα μέλη δεν κάνουν τίποτα, εκτός από το ότι τους φέρονται φιλόξενα. Η ΔΟΕ έχει μια τεράστια και περίπλοκη δομή λειτουργίας με κάθε είδους υποεπιτροπές. Έτσι, το λειτουργικό τους κόστος είναι αρκετά σοβαρό. Είναι πιθανώς κάπου της τάξης του 15 τοις εκατό των συνολικών εσόδων σε έναν τετραετή Ολυμπιακό κύκλο.

Πιστεύετε ότι τα δικαιώματα μετάδοσης θα κερδίσουν ή θα χάσουν αξία στο μέλλον?

Λοιπόν, να αρχίσουμε τα στοιχήματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Η Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία ακυρώνεται ο Επαγγελματικός και ερασιτεχνικός νόμος προστασίας αθλητισμού είναι μια ένδειξη ότι τα αθλητικά στοιχήματα θα χτυπήσουν όλα τα αθλητικά πρωταθλήματα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο προϊόν που δημιουργεί έσοδα για τέλη δικαιωμάτων μετάδοσης.

Οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι στο Πεκίνο αυτό το χειμώνα. Πως εσύ περιμένετε να πληρώσει;

Φαντάζομαι ότι υπάρχει μια τεράστια πολιτική ώθηση στην ΔΟΕ για να επιλέξει το Πεκίνο. Φυσικά, είχαν μόνο μια επιλογή μεταξύ του Πεκίνου και του Almaty, Καζακστάν. Ήταν επιλογή καθαρά οικονομικών προϋποθέσεων.

Θα κερδίσει χρήματα το Πεκίνο;

Κάνουν μερικά πραγματικά τρελά πράγματα. Έχουν επιλεγεί δύο χώρους 60 και 120 μίλια στα βόρεια του Πεκίνου για να φιλοξενήσουν το σκανδιναβικό και αλπικό σκι. Και οι δύο αυτές περιοχές είναι άνυδρες – όχι μακριά από την έρημο Gobi. Αυτοί πρέπει να επενδύσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα σύστημα μεταφοράς νερού γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τεχνητό χιόνι. Κανένα από αυτά δεν θα εμφανιστεί στον Ολυμπιακό προϋπολογισμό. Είναι εξαιρετικά ανόητο να ξοδεύεις τέτοια χρήματα ώστε να προωθήσεις το σκι στα βόρεια της Κίνας όταν δεν είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα. Αυτοί παραδέχτηκαν ότι ξόδεψαν 44 δισεκατομμύρια δολάρια για τους θερινούς αγώνες 2008.

Πόσο επιδυκνύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για χώρες και πόλεις πολιτική δύναμη?

Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι ο Πρόεδρος Xi πιστεύει ότι αυτό πρόκειται να θέσει το Πεκίνο στο χάρτη. Ένα από τα πράγματα που μάθαμε το 2008 ήταν ότι το Πεκίνο ήταν τρομακτικά μολυσμένο, και μάθαμε πολλά περισσότερα για την καταστολή στην Κίνα λόγω της μετάδοσης των Αγώνων.

Γιατί, λοιπόν, η Ιαπωνία ζήτησε προσφορά;

Πίσω στο 1964, ένα από τα πράγματα για τα οποία η Ιαπωνία ήταν τόσο χαρούμενη για την ανάληψη φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η ευκαιρία της να πει στον κόσμο: «Δεν είμαστε πλέον μέρος των δυνάμεων του Άξονα. Είμαστε μια νέα, αναπτυσσόμενη καπιταλιστική κοινωνία.» Σε κάποιο βαθμό αυτό λειτούργησε, γιατί η μετατροπή ήταν δραματική. Όταν υπέβαλαν προσφορά το 2013, δημοσίευσαν αυτές τις ιδέες στην Ιαπωνία: «Εμείς θα μπορούσαμε να δείξουμε στον κόσμο από τον οποίο έχουμε ανακάμψει από μία Φουκουσίμα και ότι το οικονομικό θαύμα – που σταμάτησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ακολούθησε τρεις δεκαετίες στασιμότητας – ότι είμαστε τώρα πάνω και από αυτό. ”

Έχετε εντοπιστεί πολλά προβλήματα. Έχετε μια λύση;

Εάν ζούσαμε σε έναν λογικό κόσμο, θα είχαμε την ίδια πόλη να φιλοξενεί τους αγώνες κάθε δύο χρόνια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την ανοικοδόμηση του Ολυμπιακού Shangri-La κάθε τέσσερα χρόνια. Δεν έχει νόημα για τις πόλεις. Σίγουρα δεν κάνει καμία αίσθηση από τη σκοπιά της αλλαγής του κλίματος. Όταν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες αναγεννήθηκαν το 1896, δεν είχαμε τις διεθνείς τηλεπικοινωνίες και διεθνή ταξίδια jet. Έτσι, προκειμένου ο κόσμος να συμμετάσχει και να απολαύσει στους Ολυμπιακούς, έπρεπε να μετακινηθεί. Δεν χρειάζεται πλέον να το κάνουμε αυτό.

Πιστεύετε ότι η ΔΟΕ θα κάνει ποτέ αυτό;

Δεν πρόκειται να ανταποκριθούν θετικά σε αυτήν την ιδέα. Ο ρόλος τους στον κόσμο και το κύρος τους στον κόσμο, και ο ορισμός τους για τον εαυτό τους, περιστρέφονται γύρω από τη δύναμή τους να αποφασίζουν πού θα γίνουν οι Ολυμπιακοί. Γιατί να εγκαταλείψουν αυτή τη δύναμη;

Τι γίνεται με το καλό μέρος των Ολυμπιακών; Δεν πιστεύετε το επιχείρημα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενώνουν τον κόσμο ;

Μου αρέσουν μερικοί από τους συμβολισμούς των Ολυμπιακών. Δεν είμαι σίγουρος πόσο διεισδυτικοί είναι πλέον , αλλά μου αρέσει η ιδέα να έχουμε τους καλύτερους αθλητές του κόσμου από 205 χώρες, και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο πεδίο του αγώνα και όχι στο πεδίο της μάχης. Αυτό αντηχεί για μένα. Μου αρέσει. Τώρα μέχρι που να μας πάει; Δεν νομίζω πολύ μακριά. Είναι πολύ ακριβός συμβολισμός.