ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ NEW YORK TIMES

www.olympicovision.com

Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε σήμερα άρθρο για τον οικονομικό αντίκτυπο από τον τρόπο που σήμερα διενεργούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ένα άρθρο που ισχυροποιεί την πρόταση της Olympico Vision για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα με διαφορετική Χώρα διοργανωτή κάθε φορά. Μια πρόταση που θα λύσει πολλά από τα υπάρχοντα προβλήματα και θα αναγεννήσει το θεσμό των αγώνων προσδίδοντας τους την λάμψη που τους αξίζει! Το άρθρο μας το έστειλε αμερικανιδα δημοσιογράφος και σας το παραθέτουμε μεταφρασμένο.

DealBook/New York Times
By Andrew Ross Sorkin
July 24, 2021

Η χθεσινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με ένα χρόνο καθυστέρηση και σε ένα σχεδόν άδειο στάδιο, σε μια πολη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι αγώνες, που οι περισσότεροι κάτοικοι της Ιαπωνίας θα προτιμούσαν να αναβληθούν ξανά ή και να ματαιωθούν, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ασυνήθιστοι – και μια καταστροφή για τη δημόσια υγεία στη χειρότερη.
Αλλά το μεγάλο χρηματικό ποσό που θα “κάψει” το Τόκιο φιλοξενώντας την εκδήλωση ταιριάζει ακριβώς με τις οικονομικές φωτιές να καίγονται ακόμα σε πολλές πόλεις που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς στο παρελθόν .
Το Τόκιο αρχικά είπε ότι θα δαπανήσει 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια , αλλά ένας κυβερνητικός έλεγχος του 2019 οροιοθέτησε τις πραγματικές δαπάνες σε περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κάθε Ολυμπιακοί Αγώνες από το 1960 έχουν υπερβεί τον προϋπολογισμό, κατά μέσο όρο 172 τοις εκατό με όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό, σύμφωνα με μια ανάλυση από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή ήταν «η υψηλότερη υπέρβαση που έχει καταγραφεί για οποιοδήποτε μεγάλο project, υπερβολικά μεγάλοι δρόμοι, γέφυρες, φράγματα και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.”
Για τους θερινούς αγώνες του 2016, το Ρίο ντε Τζανέιρο είχε προϋπολογισμό 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ξόδεψε περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Το Σότσι της Ρωσίας, ήταν προϋπολογισμού 10,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014 και ξόδεψαν περισσότερα από 51 δισεκατομμύρια δολάρια. Και το Λονδίνο, τον καλοκαιρινό οικοδεσπότη των αγώνων του 2012, με στόχο 5 δισεκατομμύρια δολάρια δαπάνησε τελικά δισεκατομμύρια δολάρια.
Μια άλλη μελέτη , που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Economic Perspectives, εξέτασε πώς οι ρόδινες προβολές των οικονομικών επιπτώσεων των Αγώνων – συνήθως αξιολογούνται από οργανισμούς που ενδιαφέρονται για τη φιλοξενία στη πόλη τους και παραποιούν την πραγματικότητα. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πραγματικά αποτελέσματα εσόδων είναι είτε σχεδόν μηδενικά ή ένα κλάσμα αυτού που είχε προβλεφθεί πριν από την εκδήλωση. Λίγοι ερευνητές έχουν μελετήσει την επιχείρηση των Ολυμπιακών Αγώνων όσο ο Andrew Zimbalist, καθηγητής στο Smith College που έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία για τα οικονομικά των Ολυμπιακών. Η έρευνά του τον οδήγησε σε ερωτήματα σχετικά με την πραγματική αξία για τις πόλεις που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες – και επηρέασε μάλιστα ορισμένες πόλεις να απομακρυνθούν από την υποβολή προσφορών. Πιστεύει ότι το Τόκιο έχει
ξόδεψει περισσότερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την εκτίμηση του κυβερνητικού ελέγχου του 2019 και υπολογίζει ότι θα χάσουν τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια δολάρια. «Θα είναι λευκοί ελέφαντες», είπε για πολλά από τα νεόκτιστα Ολυμπιακά κτίρια και χώρους. «Ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρχαν πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι επειδή δεν υπήρχε οικονομικά βιώσιμη χρήση για αυτές τις υποδομές. ” Το DealBook μίλησε με τον κ. Zimbalist για το γιατί πιστεύει ότι το να φιλοξενεί μια πόλη τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ακόμη και σε κανονικές συνθήκες, είναι κακό για τις πόλεις – και γιατί καταλήγουν να ανταγωνίζονται για να τους φιλοξενησουν ούτως ή άλλως. Έχει επίσης μια έξυπνη λύση για να τα διορθώσει όλα.

Πώς καταλήγουν οι ολυμπιακές πόλεις να σπαταλούν δισεκατομμύρια δολάρια;

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται από την οργανωτική επιτροπή προορίζεται για τη λειτουργία των Αγώνων για 17 ημέρες. Εκτός από τις 17 ημέρες, τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν κάποια άλλα έξοδα, όπως προσωρινές εγκαταστάσεις. Το ποσό του προϋπολογισμού για το Τόκιο είναι περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια . Δεν περιλαμβάνει την κατασκευή του εθνικού σταδίου, την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, το χωριό των μέσων ενημέρωσης. Επίσης, δεν περιλαμβάνει καμία μεταφορά, επικοινωνία και επενδύσεις σε υποδομές φιλοξενίας που πραγματοποιήθηκαν για να φιλοξενήσουν τους Αγώνες. Ο ίδιος ο αριθμός είναι πολύ εύκολα τροποποιήσιμος ανάλογα με το τι θέλετε περιλαμβάνω.

Πού αλλού πηγαίνουν τα χρήματα;

Ο προϋπολογισμός ασφαλείας θα είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει η μεταφορά για τις 205 Ολυμπιακές ομάδες που έρχονται στο Τόκιο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πληρώνει για όλες τις πτήσεις για να φτάσουν στο Τόκιο. Αν κοιτάξετε το έγγραφο προσφοράς, η ΔΟΕ απαιτεί μεγάλες δαπάνες φιλοξενίας – ο Thomas Bach και John Coates και άλλοι να μένουν σε φανταχτερά ξενοδοχεία καθώς και τα γεύματά τους. Πρέπει να πληρώσουν για τους 11.000 αθλητές, τους προπονητές και εκπαιδευτές τους που βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό. Πρέπει να πληρώσουν διαμονή, φαγητό, υγειονομική περίθαλψη και ούτω καθεξής. Και ένα άλλο θέμα εδώ, είναι τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια που θα τους κοστίζει εάν τους αναβάλουν.

Γιατί οι πόλεις εξακολουθούν να υποβάλλουν προσφορές για τους Ολυμπιακούς, εάν, όπως υποστηρίζετε, τα οικονομικά είναι τόσο κακά;

Εάν επιστρέψουμε τέσσερις ή πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουμε σαφώς αρκετούς λόγους. Οι ευρωπαϊκές πόλεις παραιτούνται από τις προσφορές τους λόγω ενός δημοψηφίσματος των κατοίκων τους που ψήφισαν, “Όχι, δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό.” Κοιτάζουν τον ισολογισμό, που είναι εξαιρετικά αρνητικός. Κοιτάζουν την κοινωνική και περιβαλλοντική αναστάτωση, η οποία είναι εξαιρετικά προβληματική. Αυτό που έχει κάνει η ΔΟΕ ως απάντηση σε αυτό είναι να εισαγάγει μερικές χλιαρές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές είναι όλες τις προσφορές να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες. Έχουν κουραστεί να ντρέπονται από τις πόλεις που εγκαταλείπουν. Έτσι, η διαδικασία είναι
τώρα μυστικοπαθής.

Αλλά ορισμένες πόλεις εξακολουθούν να θέλουν να το κάνουν αυτό, σωστά;

Η κύρια απάντηση είναι ότι υπάρχουν στελέχη της κατασκευαστικής βιομηχανίας που αποφασίζουν ότι αυτό θα ήταν υπέροχο για τη βιομηχανία τους. Θα πάρουν συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά, ευθυγραμμίζονται συνδικάτα και ορισμένοι επενδυτές τραπεζίτες. Προσλαμβάνουν μια εταιρεία συμβούλων, κάνουν μια μελέτη οικονομικών επιπτώσεων, η οποία χρησιμοποιεί μια ελαττωματική μεθοδολογία και κάνει μερικές μη ρεαλιστικές υποθέσεις. Και βγαίνουν με την ουτοπία, αυτό είναι που θα βάλει την πόλη μας στο χάρτη. ”

Αυτό είναι λοιπόν; Εσφαλμένες εκτιμήσεις;

Αν, ας πούμε, η Deloitte έβγαινε, αφού είχε προσληφθεί από ένα κλάδο του εμπορίου, και πεί “Αυτή είναι μια τρελή ιδέα. Η πόλη σας δεν πρέπει ποτέ να το κάνει αυτό », ποτέ δεν πρόκειται να κάνουν μια άλλη μελέτη οικονομικών επιπτώσεων για ένα τόσο μεγάλο αθλητικό γεγονός. Αυτός είναι λοιπόν ο τρόπος λειτουργίας τους.

Τι γίνεται με τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που λαμβάνει η IOC από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς;

Τα μεμονωμένα μέλη δεν κάνουν τίποτα, εκτός από το ότι τους φέρονται φιλόξενα. Η ΔΟΕ έχει μια τεράστια και περίπλοκη δομή λειτουργίας με κάθε είδους υποεπιτροπές. Έτσι, το λειτουργικό τους κόστος είναι αρκετά σοβαρό. Είναι πιθανώς κάπου της τάξης του 15 τοις εκατό των συνολικών εσόδων σε έναν τετραετή Ολυμπιακό κύκλο.

Πιστεύετε ότι τα δικαιώματα μετάδοσης θα κερδίσουν ή θα χάσουν αξία στο μέλλον?

Λοιπόν, να αρχίσουμε τα στοιχήματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Η Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία ακυρώνεται ο Επαγγελματικός και ερασιτεχνικός νόμος προστασίας αθλητισμού είναι μια ένδειξη ότι τα αθλητικά στοιχήματα θα χτυπήσουν όλα τα αθλητικά πρωταθλήματα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο προϊόν που δημιουργεί έσοδα για τέλη δικαιωμάτων μετάδοσης.

Οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι στο Πεκίνο αυτό το χειμώνα. Πως εσύ περιμένετε να πληρώσει;

Φαντάζομαι ότι υπάρχει μια τεράστια πολιτική ώθηση στην ΔΟΕ για να επιλέξει το Πεκίνο. Φυσικά, είχαν μόνο μια επιλογή μεταξύ του Πεκίνου και του Almaty, Καζακστάν. Ήταν επιλογή καθαρά οικονομικών προϋποθέσεων.

Θα κερδίσει χρήματα το Πεκίνο;

Κάνουν μερικά πραγματικά τρελά πράγματα. Έχουν επιλεγεί δύο χώρους 60 και 120 μίλια στα βόρεια του Πεκίνου για να φιλοξενήσουν το σκανδιναβικό και αλπικό σκι. Και οι δύο αυτές περιοχές είναι άνυδρες – όχι μακριά από την έρημο Gobi. Αυτοί πρέπει να επενδύσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα σύστημα μεταφοράς νερού γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τεχνητό χιόνι. Κανένα από αυτά δεν θα εμφανιστεί στον Ολυμπιακό προϋπολογισμό. Είναι εξαιρετικά ανόητο να ξοδεύεις τέτοια χρήματα ώστε να προωθήσεις το σκι στα βόρεια της Κίνας όταν δεν είναι ένα πολύ δημοφιλές άθλημα. Αυτοί παραδέχτηκαν ότι ξόδεψαν 44 δισεκατομμύρια δολάρια για τους θερινούς αγώνες 2008.

Πόσο επιδυκνύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για χώρες και πόλεις πολιτική δύναμη?

Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ ότι ο Πρόεδρος Xi πιστεύει ότι αυτό πρόκειται να θέσει το Πεκίνο στο χάρτη. Ένα από τα πράγματα που μάθαμε το 2008 ήταν ότι το Πεκίνο ήταν τρομακτικά μολυσμένο, και μάθαμε πολλά περισσότερα για την καταστολή στην Κίνα λόγω της μετάδοσης των Αγώνων.

Γιατί, λοιπόν, η Ιαπωνία ζήτησε προσφορά;

Πίσω στο 1964, ένα από τα πράγματα για τα οποία η Ιαπωνία ήταν τόσο χαρούμενη για την ανάληψη φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η ευκαιρία της να πει στον κόσμο: «Δεν είμαστε πλέον μέρος των δυνάμεων του Άξονα. Είμαστε μια νέα, αναπτυσσόμενη καπιταλιστική κοινωνία.» Σε κάποιο βαθμό αυτό λειτούργησε, γιατί η μετατροπή ήταν δραματική. Όταν υπέβαλαν προσφορά το 2013, δημοσίευσαν αυτές τις ιδέες στην Ιαπωνία: «Εμείς θα μπορούσαμε να δείξουμε στον κόσμο από τον οποίο έχουμε ανακάμψει από μία Φουκουσίμα και ότι το οικονομικό θαύμα – που σταμάτησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ακολούθησε τρεις δεκαετίες στασιμότητας – ότι είμαστε τώρα πάνω και από αυτό. ”

Έχετε εντοπιστεί πολλά προβλήματα. Έχετε μια λύση;

Εάν ζούσαμε σε έναν λογικό κόσμο, θα είχαμε την ίδια πόλη να φιλοξενεί τους αγώνες κάθε δύο χρόνια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την ανοικοδόμηση του Ολυμπιακού Shangri-La κάθε τέσσερα χρόνια. Δεν έχει νόημα για τις πόλεις. Σίγουρα δεν κάνει καμία αίσθηση από τη σκοπιά της αλλαγής του κλίματος. Όταν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες αναγεννήθηκαν το 1896, δεν είχαμε τις διεθνείς τηλεπικοινωνίες και διεθνή ταξίδια jet. Έτσι, προκειμένου ο κόσμος να συμμετάσχει και να απολαύσει στους Ολυμπιακούς, έπρεπε να μετακινηθεί. Δεν χρειάζεται πλέον να το κάνουμε αυτό.

Πιστεύετε ότι η ΔΟΕ θα κάνει ποτέ αυτό;

Δεν πρόκειται να ανταποκριθούν θετικά σε αυτήν την ιδέα. Ο ρόλος τους στον κόσμο και το κύρος τους στον κόσμο, και ο ορισμός τους για τον εαυτό τους, περιστρέφονται γύρω από τη δύναμή τους να αποφασίζουν πού θα γίνουν οι Ολυμπιακοί. Γιατί να εγκαταλείψουν αυτή τη δύναμη;

Τι γίνεται με το καλό μέρος των Ολυμπιακών; Δεν πιστεύετε το επιχείρημα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενώνουν τον κόσμο ;

Μου αρέσουν μερικοί από τους συμβολισμούς των Ολυμπιακών. Δεν είμαι σίγουρος πόσο διεισδυτικοί είναι πλέον , αλλά μου αρέσει η ιδέα να έχουμε τους καλύτερους αθλητές του κόσμου από 205 χώρες, και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο πεδίο του αγώνα και όχι στο πεδίο της μάχης. Αυτό αντηχεί για μένα. Μου αρέσει. Τώρα μέχρι που να μας πάει; Δεν νομίζω πολύ μακριά. Είναι πολύ ακριβός συμβολισμός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ GREEK REPORTER: Να είστε λοιπόν σίγουροι πως οι συνεργάτες μου κι εγώ,  θα πάμε με Πάθος ίσαμε το Τέλος.  Για μας δεν υπάρχει πίσω…Σας ζητάμε λοιπόν να μας ακολουθήσετε

Το Όραμα της Olympico Vision: Κάνε την Ελλάδα Μόνιμη Έδρα των Ολυμπιακών

Το έργο της «Olympico Vision» ξεκίνησε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, με σκοπό την επάνοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα – μόνιμα.

Την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 2021, όπως παρακολουθεί ο κόσμος, μια γυναίκα στρέφει το όραμά της από την Ιαπωνία και επικεντρώνεται στην Ελλάδα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Θεοτόκη Ντολαπτσή έγινε ο εμπνευστής της Olympico Vision, ενός διαδικτυακού κινήματος που επιδιώκει να κάνει την Ελλάδα το μόνιμο σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μια δυναμική ομάδα γυναικών βρίσκεται πίσω από το κίνημα με τη Ντολαπτσή στο τιμόνι του φιλόδοξου αυτού προγράμματος.

Την Τετάρτη, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2032 θα διεξαχθούν στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Η πόλη της Αυστραλίας ήταν η προτιμώμενη , καθώς οι προσφορές από την Ινδία, την Ινδονησία, το Κατάρ, την Ισπανία και τη Γερμανία απέτυχαν να λάβουν την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ.

Το Μπρίσμπεϊν θα έχει τα επόμενα εννέα χρόνια για να προετοιμάσει την απαραίτητη υποδομή για την κορυφαία όλων των αθλητικών εκδηλώσεων, με το τεράστιο κόστος

Η Olympico Vision θέλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036 στην Ελλάδα

ΠΑΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ..

Η άνοιξη είναι ο τρόπος του Θεού να πει: «πάμε άλλη μια φορά».
Robert Orben, 1927-, Αμερικανός ταχυδακτυλουργός

ΣΤΑΣΗ… ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

Στάση… στην Ανάσταση..!!
Και φθάνουν οι μέρες … που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα με τις καθιερωμένες ευχές και τις στερεότυπες ερωτήσεις:
.. Άντε και Καλό Πάσχα..
– και που θα κάνετε Πάσχα ;
– θα πάρετε και τα μικρά;

ΕΛΛΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΒΡΟΣ 2020

Ο ΕΒΡΟΣ…δεν χωρίζει,,,,ΟΡΙΖΕΙ !!!!!!

ΕΛΛΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΒΡΟΣ 2020

Η Πατρίδα αυτή τη φορά…ζει Τα Πάθη πριν τη Σαρακοστή…η Ανάσταση όμως θαρθει στην Ώρα της…!!

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει τους βιαστές;

Λένε, πως η πιο σκοτεινή ώρα της νύχτας, είναι λίγο πριν την αυγή. Σα να θέλει να επιβεβαιώσει τα παραπάνω η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δείχνει το πιο σκοτεινό της πρόσωπο, λίγο μετά την πρόσφατη, λαϊκή αποδοκιμασία, όπως αυτή εκφράστηκε στις διπλές κάλπες της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019. Ο Αλέξης Τσίπρας, για […]

40 Χρόνια από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη: μια αποτίμηση.

Πέρασε στα ψιλά. Κάποιοι θα πουν, ήταν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Άλλοι πως, ήταν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις και κατά συνέπεια, πού καιρός να ασχοληθούμε με επετείους. Κι όμως. Ήταν ακριβώς οι ευρωεκλογές που θα έπρεπε να προκαλέσουν μια συζήτηση και -γιατί όχι;- έναν εορτασμό της συγκεκριμένης ημερομηνίας, αφού […]

Η νέα πρόκληση μετά τις Ευρωεκλογές

Τη Δευτέρα, 27 Μαΐου, ξημέρωσε μια διαφορετική ημέρα για την πατρίδα μας. Μια μέρα που μας γεμίζει αισιοδοξία, που φέρνει ξανά αληθινή και όχι κάλπικη ελπίδα στον τόπο μας. Η ευρύτατη νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, με 9,5 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται παραγωγός εξελίξεων. Παράλληλα, και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η επικράτηση των υποψηφίων […]

100 Χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

To 1919  στάθηκε ένα έτος ορόσημο για τον νεότερο ελληνισμό. Το έτος της εκστρατείας στην Ουκρανία, το έτος  απόβασης του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, το έτος που ο Μουσταφά Κεμάλ, αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα προκειμένου να ξεκινήσει την δεύτερη ιστορικά, φάση της εξόντωσης των Ελλήνων της βόρειας Μικράς Ασίας προσπαθώντας επίσης να συντονίσει την αντίσταση […]

Πότε επιτέλους θα τελειώνουμε με το άβατο των Εξαρχείων;

Δεν μπορεί να υπάρχει στο κέντρο μιας σύγχρονης ευρωπαΐκής πόλης, μία από τις πιο όμορφες πραγματικά περιοχές της, με ιδιαίτερα έντονο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ένα άσυλο ανομίας, μόνο και μόνο για λόγους ιδεοληπτικούς.

Η Έξοδος του Μεσολογγίου, ένα φωτεινό παράδειγμα για τη σημερινή Ελλάδα

Υπάρχουν στην Ιστορία κάθε λαού, μερικές ημερομηνίες που είναι πραγματικά σημαντικές. Κάποιες ιδιαίτερες στιγμές για κάθε έθνος, όπου γίνεται μια υπέρβαση…

Ο Πρωθυπουργός των χαμογελαστών selfie

Πραγματικά δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα αυτό που συνέβη με την επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια. Τί είδαμε και τί ακούσαμε;

Το παιδικό βιβλίο, ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας

Σήμερα, είναι η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου. Ξέρω πως η παιδική λογοτεχνία -όπως επίσης και η αστυνομική- πολλές φορές, θεωρείται από ορισμένους, ως ένα είδος εύκολης λογοτεχνίας που φτάνει μέχρι και την παραλογοτεχνία.

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Η 21η Μαρτίου λοιπόν έχει καθιερωθεί, εκτός από Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (χάρη στις άοκνες προσπάθειες μάλιστα ενός Έλληνα, του πρόσφατα χαμένου λογοτέχνη Μιχάλη Μήτρα) και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.
Πολλοί θα ισχυριστούν πως δεν υπάρχει ανάγκη να τιμηθεί μια τέτοια μέρα.

Υπάρχει Κράτος τελικά;

Οπαδός δεν είμαι. Δηλαδή δεν βάζω μαύρες πλερέζες όταν χάνει η ομάδα που συμπαθώ, ούτε πανηγυρίζω έξαλλα όταν κερδίζει. Με διακρίνει μάλλον μια ήπια στάση, που ίσως να μπορούσε να λογιστεί και ως απάθεια ή αδιαφορία. Αλλά εντάξει, κατανοώ εκείνους που παθιάζονται, που υποστηρίζουν φανατικά μια ομάδα, που την ακολουθούν σε νίκες και χαρές. Ως εδώ καλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αναθεώρηση του άρθρου 336 του ΠΚ αναφορικά με τον ορισμό του βιασμού.

Εκείνο στο οποίο στέκομαι προσωπικά τόσο ως γυναίκα όσο και ως μητέρα είναι η προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 336 του ΠΚ, σύμφωνα με το οποίο μέχρι σήμερα, «όποιος με σωματική βία ή με απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου εξαναγκάζει άλλον σε συνουσία ή σε άλλη ασελγή πράξη ή σε ανοχή της τιμωρείται με κάθειρξη».

Stop Bullying

«Μα δεν κάνουν κάτι, παίζουν», «Μια πλάκα κάναμε, δεν ήταν κάτι σοβαρό», «Για να γελάσουμε έγινε». Πόσο συχνά έχουν ακουστεί τέτοιου είδους δικαιολογίες; Πόσο συχνά έχουν κρυφτεί κάτω από το χαλί τα πολλά και ποικίλα φαινόμενα ενδοσχολικού εκφοβισμού;

Πολακισμός

Κάθε μέρα που περνάει αισθάνεται κανείς βέβαιος, πως, εντάξει, αυτό ήταν, πιάσαμε πάτο, δεν έχει παρακάτω. Και αυτό φυσικά συνεπάγεται πως υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης πλέον, όπως ακριβώς όταν φτάνει κανείς στον πυθμένα της θάλασσας, έχει να πάει μόνο προς τα πάνω με την άνωση.

Η Βενεζουέλα των Βαλκανίων

Αντιλαμβάνομαι πως ο τίτλος που επέλεξα είναι αρκετά προκλητικός, προβοκατόρικος σχεδόν. Θα βρεθεί κάποιος πιθανότατα και θα πει «σαν πολλά δε μας τα λες; είπαμε είμαστε ό,τι είμαστε, αλλά όχι και Βενεζουέλα των Βαλκανίων, basta!»

Στο παρά πέντε της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών-Μια αποτίμηση

Αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να περάσει, όχι μόνο γιατί δεν είναι μία καλή συμφωνία, όχι μόνο γιατί δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως επιλύει, αλλά, και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο, γιατί δεν διαθέτει ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση

Εθελοντισμός και σύγχρονη Κοινωνία Πολιτών.

Είναι νομίζω αναγκαίο να το καταλάβουμε: άλλος δρόμος, δεν υπάρχει. Η χώρα πρέπει να αλλάξει, να ανοίξει νέους δρόμους, να γίνουν αληθινές μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθεση όμως με ό,τι γενικά πιστεύεται, ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις δε σημαίνουν –δεν μπορεί να σημαίνουν- αδιαφορία για την καθημερινότητα των πολιτών.  Η ανάπτυξη δεν αποτελεί ζητούμενο που αυτοτροφοδοτείται, ούτε αρκεί η βελτίωση των στατιστικών μεγεθών της χώρας.

Η Στήριξη των Νέων Οικογενειών ως Βασική Προτεραιότητα της ΝΔ.

Είναι νομίζω αναγκαίο να το καταλάβουμε: άλλος δρόμος, δεν υπάρχει. Η χώρα πρέπει να αλλάξει, να ανοίξει νέους δρόμους, να γίνουν αληθινές μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθεση όμως με ό,τι γενικά πιστεύεται, ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις δε σημαίνουν –δεν μπορεί να σημαίνουν- αδιαφορία για την καθημερινότητα των πολιτών.  Η ανάπτυξη δεν αποτελεί ζητούμενο που αυτοτροφοδοτείται, ούτε αρκεί η βελτίωση των στατιστικών μεγεθών της χώρας.

«Μακεδονική Σαλάτα» αλά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Και να που πριν αλέκτωρ λαλήσει, οι «Κασσάνδρες» -ή μήπως πρέπει να πω οι «Βουκεφάλες», όπως μας χαρακτήριζαν όσους επισημαίναμε πως η συμφωνία των Πρεσπών, με την ασάφειά της, αν μη τί άλλο, δεν αποτελούσε λύση στο Σκοπιανό

18η Νοεμβρίου Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση

Από το 2015, η 18η Νοεμβρίου αποτελεί την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση.

«Οι λαγοί με τα πετραχήλια» του κ. Τσίπρα

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας έχει καταφύγει σε μία ανελέητη υποσχεσιολογία που θυμίζει τις μέρες του 2015, Η μνήμη είναι αμείλικτη για μερικούς, όπως και η νοημοσύνη.

Δείξε μου τα σχολεία σου, να σου πω τι κοινωνία θα γίνεις….

Η εκπαιδευτική κοινότητα βιώνει στις μέρες μας πρωτοφανή περιστατικά. Παρακολουθούμε να παίζεται το γνωστό έργο του παραλόγου ακόμη και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Η υπογεννητικότητα απειλή για την Ελληνική κοινωνία

Εξαιρετικά ανησυχητικά τα όσα αναφέρονται αυτές τις μέρες, κατόπιν σχετικής έκθεσης που δημοσίευσε το ΔΝΤ, για τη αριθμητική μείωση του ελληνικού πληθυσμού και το χαμηλό επίπεδο γεννήσεων των Ελλήνων των τελευταίων ετών.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων. Η οικονομική κρίση πρέπει να πάψει να αποτελεί δικαιολογία για την κακομεταχείριση ζώου. Με αφορμή τη σημερινή μέρα ας προβληματιστούμε και ας ενεργήσουμε .

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία γιορτάζει τα 44 χρόνια από την ίδρυσή της.

44 χρόνια, μία παράταξη  που δεν δίστασε να βάλει πλάτη στην πιο κρίσιμη καμπή στην ιστορία του έθνους , που κράτησε τη χώρα εντός Ε.Ε  κόντρα σε εκείνους που την οδηγούσαν στην καταστροφή…

Αριστερές ευαισθησίες….

Μεγάλη απόσταση χωρίζει την αντίληψη της κυβέρνησης από τις απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Μόρια και στους άλλους καταυλισμούς, όταν αυτή αρκείται στο να χαρακτηρίζει την κατάσταση απλά «δύσκολη»!

Καλή Σχολική Χρονιά

Αγαπητά μου παιδιά να θυμάστε ότι κάθε καινούριο ξεκίνημα συνοδεύεται από επιθυμίες και προσδοκίες, αλλά και από εύλογες ανησυχίες και φόβους! Με την ελπίδα ότι, η δική σας γενιά που μεγαλώνει μέσα στην κρίση θα αποκτήσει στο σχολείο εκείνα τα εφόδια που στο μέλλον θα της επιτρέψουν να  μείνει στην χώρα μας και να μεγαλουργήσει!

Το αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια, ποιος και γιατί μας το στερεί;

Ποιος και γιατί μας στερεί το δικαίωμα στην ασφάλεια; Γιατί μη μου πείτε ότι μπορείτε να αισθάνεστε ασφαλείς εσείς και τα παιδιά σας…

Ψάχνοντας και πάλι για κορόιδα.

Θα περίμενε  κάποιος άλλος να ακούσει μία συγνώμη  για την πρόσφατη εθνική τραγωδία στο Μάτι και να φανεί μία σπίθα μεταμέλειας  στα λόγια του Πρωθυπουργού . Μπορεί και να είμασταν τυχεροί  να ακούσουμε  ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα και  πώς θα πορευτεί η  χώρα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Τίποτα από  όλα αυτά δεν έγινε.

Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ΄τα σπίτια τους

Ποτέ δε φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ΄τα σπίτια τους, τριγυρίζουν εκεί, μπλέκονται στα φουστάνια της μητέρας τους
την ώρα που εκείνη ετοιμάζει το φαί κι ακούει το νερό να κοχλάζει…

Δεν αρκούν οι ακρογιαλιές, τα καταγάλανα νερά, τα όμορφα τοπία και η ιστορία μας…

Την αισιοδοξία πως οι ξένοι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα το 2018 θα φθάσουν τα 32 εκατ. επισκέπτες, περίπου 2 εκατ. περισσότεροι από το 2017, εξέφρασε πρόσφατα η υπουργός Τουρισμού…

Ένα άσκοπο δημοψήφισμα μιας φρούδας ελπίδας

Τρία χρόνια πέρασαν από την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Η γκρίζα αυτή επέτειος έρχεται να  επιβεβαιώσει  με «πανηγυρικό» τρόπο την φαρσοκωμωδία που ζήσαμε όλοι εκείνες τις  μέρες…

Έσπειραν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες

Τότε φλέρταραν αβίαστα με τον τραμπουκισμό που επέδειξαν κάποιοι «αγανακτισμένοι πολίτες». Καλλιέργησαν κλίμα πολιτικής πόλωσης και επένδυσαν στο θυμικό  του.  Κλείσανε το μάτι στους αγανακτισμένους πολίτες και δικαιολόγησαν κάθε συμβάν προπηλακισμού πολιτικών προσώπων.

Να αγαπάτε τον εαυτό σας, να τον προσέχετε…

Να αγαπάτε τον εαυτό σας, να τον προσέχετε. Πρώτα από όλα για εσάς τις ίδιες αλλά και για όσους σας αγαπούν και σας έχουν ανάγκη. Φροντίστε την υγεία σας. Φροντίστε την υγεία σας. Κάντε εξετάσεις μία  φορά το χρόνο.

Έλληνες Αειναύτες και η Γιορτή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας

Την ώρα που η χώρα μας περνά μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην μεταπολεμική της ιστορία διοργανώσεις σαν τα Ποσειδώνια αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως κορυφαία δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκακιέρα.

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.

Όσο κι αν θες να  στρέψεις το βλέμμα  αλλού  στην επικαιρότητα, ο νους σου δεν το χωρά και εκεί σε ξαναφέρνει. Θλίψη και οργή για την αθλιότητα στην Λέρο. Όχι μόνο για αυτούς τους γονείς – ΤΕΡΑΤΑ  αλλά για την κοινωνία που γνώριζε KAI προτίμησε να σηκώσει το χαλί να κρύψει τη σκόνη από κάτω. Ένα χρόνο πριν το κοριτσάκι είχε μιλήσει για τις καταστάσεις που βίωνε στο σπίτι.

Το Κράτος Πρόνοιας σε Καιρούς Οικονομικής Κρίσης και ο Ρόλος της Φιλανθρωπίας και της Εκκλησίας

Το κράτος πρόνοιας, ή κοινωνικό κράτος, όπως συνήθως αποκαλείται, δημιουργήθηκε μέσα από το αίτημα των κοινωνιών για συλλογικές δομές κοινωνικής προστασίας, όπως   εκφράστηκε στις αρχές του προηγούμενου  αιώνα, και θεσμοθετήθηκε και αναπτύχθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας των σύγχρονων κοινοβουλευτικών δημοκρατιών. Η κοινωνική προστασία αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της πολιτείας, εξίσου σημαντική με την υγεία, την δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και την ασφάλεια, για όλους τους πολίτες.