ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΣΤΗ “ΕΣΤΙΑ” ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2016

Σήμερα έπεσε στα χέρια μας, ένα άρθρο του Ανδρέα Λυκουρέντζου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» το Σεπτέμβριο του 2016. Ένα εξαιρετικό άρθρο με το οποίο το όραμα της Olympico Vision ταυτίζεται απόλυτα!
Σας καλούμε να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας να το διαβάσετε

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΣΤΙΑ»… Σάββατο – Κυριακή 24-25 Σεπτεμβρίου 2016
ΜΟΝΙΜΗ ΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Του Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου

Η «Εστία» προ ενός μηνός έθεσε ένα μείζονος Εθνικής σημασίας θέμα, με τη συνέπεια η οποία τη χαρακτηρίζει επ΄αυτού, από την πρώτη διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα στο 1896 , τη μόνιμη τέλεσή τους στην Ελλάδα. Η υπόθεση ανακινήθει αμέσως μετά τη μεταπολίτευση του 1974 από τον τότε Πρωθυπουργό.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, παράλληλα με τον αγώνα του για την ένταξη της Χώρας μας στην μεγάλη δημοκρατική οικογένεια της Ευρώπης, αγωνιζόταν να πείσει τη διεθνή κοινότητα για την επιστροφή και μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στη γενέτειρά τους. Μόνος του αγωνιζόταν , χωρίς την ηθική και πολιτική στήριξη της αντιπολίτευσης και για τον ένα στόχο και για τον άλλο. Ακολουθούσαν τότε οι αντιπολιτευόμενοι το δρόμο του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και τον ειρωνεύονταν για τη δεύτερη επιδίωξή του. Τον ένα κορυφαίο Εθνικό στόχο τον επέτυχε, για τον άλλον δεν στάθηκαν ευνοϊκές οι συγκυρίες και δεν τον κατόρθωσε. Τώρα οι συνθήκες είναι διαφορετικές και προσφέρεται μια ιστορική ευκαιρία, αφενός από το βάρος της εθνικούς αστάθειας , αφετέρου της στροφής του ενδιαφέροντος ηγετών και σημαντικών προσωπικοτήτων για το μέλλον της Ελλάδας , να επαναφέρουμε δυναμικά στο προσκήνιο του πρόταση του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήδη αυτόκλητος , η κ. Κριστίν Λαγκάρντ , με γνώμονα την οικοδόμηση μιας ισχυρής αναπτυξιακής προοπτικής για την Ελλάδα, επανάφερε την πρόταση με πρόσφατες δηλώσεις της. Ατυχώς έμειναν μετέωρες , αντί να επακολουθήσει κινητοποίηση, για την αξιοποίηση, για την αξιολόγηση τους με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας.
Επικράτησε σιωπή και αμηχανία. Οι κρατούσες συνθήκες οι οποίες διευκολύνουν την υποβολή εκ νέου της πρότασης αυτής διαμορφώνονται ως εξής:
– Οι εταίροι και δανειστές μας, αρνούνται τη δραστική περικοπή του Ελληνικού δημόσιου χρέους . Παράλληλα επιμένουν ότι θέλουν να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την Ελλάδα , ώστε να επιστρέψει σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων , για να απαλλαγεί προοδευτικά από τον επαχθή δανεισμό, για τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους , να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, να υιοθετηθεί πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην οικονομία και την διοίκηση. Η στήριξή τους για τη μόνιμη τέλεση των ΟΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ξεκάθαρη, θετική και καθοριστική τους συμβολή, το αντίδωρο στη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και φτωχοποιημένη κοινωνία.
– Η διεθνής αστάθεια αυξάνει την τρομοκρατία και η τρομοκρατία μετατρέπεται σε μια εντεινόμενη απειλή η οποία εκδηλώνεται παντού. Χτυπά αδιακρίτως τις Χώρες της Δύσης, ενώ περιορίζονται συνεχώς οι περιοχές οι οποίες μπορούν να θεωρούνται απολύτως ασφαλείς. Ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και αυτές των τελευταίων ετών, όπως και η πρωτοφανής διάσταση την οποία προσλαμβάνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα, αναδεικνύουν την Ελλάδα ως κομβικής σημασίας χώρα για την διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα μετέτρεπαν την Ελλάδα σε Χώρα μόνιμης και όχι περιστασιακής εκεχειρίας και εξαίρεση από οποιαδήποτε πολεμική συμπλοκή.
– Η παγκόσμια αθλητική κοινότητα δοκιμάζεται από τη συμμετοχή ηγετικών στελεχών σε αδιαφανείς και σκανδαλώδεις πρακτικές για να εξασφαλιστεί η ψήφος τους και όχι μόνον, στην ανάθεση των μεγάλων διοργανώσεων , όπως για παράδειγμα η FIFA και το Παγκόσμιο Κύπελο, η UEFA και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και φυσικά και φυσικά η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων.
Η Μόνιμη τέλεση των ΟΑ στην Ελλάδα θα καθιστούσε άνευ νοήματος ανάλογες απόπειρες στο μέλλον. Παράλληλα θα προσέθετε κύρος και ηθική, διαφάνεια και αξιοπιστία στην ολομέλεια των Αθανάτων.
Θα αναγεννούσε το αξιακό πλαίσιο του Ολυμπιακού Πνεύματος και θα συγκινούσε την παγκόσμια νεολαία.
Στο εσωτερικό μέτωπο και στο πλαίσιο των δανειακών συμβάσεων , η κυβέρνηση συμφωνεί στη διατήρηση υψηλών συντελεστών μιας κατακλυσμιαίας φορολογίας, η οποία αποτρέπει την προσέλκυση επενδύσεων. Η ύφεση και συνακόλουθα η ανεργία και η εφιαλτική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ για την επανεκκίνηση της οικονομίας , για το οποίο δεν αρκούν οι υπονομευόμενες από την ίδια την κυβέρνηση προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις. Το σοκ αυτό θα προέλθει μόνον όταν πανίσχυρες πολυεθνικές εταιρείες και όμιλοι ταυτίσουν τα συμφέροντά τους με ην ειρηνική συνύπαρξη των λαών στην κοιτίδα του πολιτισμού, και επενδύσουν σε μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα. Ταυτοχρόνως , θα πολλαπλασιάζονταν τα ετήσια έσοδα από την θεαματική αύξηση των τουριστικών εισροών, ενώ το κράτος θα βελτίωνε συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών και την πληρότητα των υποδομών.
Αποτελεί πρόκληση για τον αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο, αλλά και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας , μαζί με τις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους και μάλιστα απανταχού της Γης , να διεκδικήσουμε με σθένος και αποφασιστικότητα ένα εξαιρετικά δυσπρόσιτο επίτευγμα. Είναι όμως η ιδέα-στρατηγική η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Διότι αν δεν επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια , αν νέες επιχειρήσεις δεν δημιουργήσουν πλούτο, νέες θέσεις εργασίας και φυσικά έσοδα για το κράτος , οι κυβερνήσεις θα αλλάζουν ως αποτυχημένες και οι επόμενες θα καλούνται να διαχειρίζονται τη μιζέρια της οικονομίας και της απελπισίας του λαού.
Για όλους θέτουμε το 2021 ως ορόσημο, και το θέσαμε πολλοί και εγκαίρως, η διεκδίκηση της μόνιμης τέλεσης των αγώνων στην Ελλάδα μπορεί να ενώσει την πολιτική ηγεσία σε κοινό Εθνικό και φιλόδοξο στόχο. Να απαλλάξει τον λαό από τη δολερή και άγονη διχόνοια. Συνεπώς αντί να διατυμπανίζουμε την ώρα της κρίσης ανούσιες προτάσεις Συνταγματικής Αναθεώρησης , να εξαντλούμεθα επί άλλων αναποτελεσματικών διεργασιών συγκρότησης κινήσεων, παρατάξεων και φιλόδοξων αλλά ανεφάρμοστων προγραμμάτων διακυβέρνησης , οφείλουμε ενωμένοι να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να μας στηρίξει σε ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα . Τα Επιχειρήματα μας είναι βάσιμα και ισχυρά , και αν δεν υποκρίνονται φίλοι , εταίροι και σύμμαχοι καλούνται να τα ενστερνιστούν. Το χρωστούν άλλωστε στον Ελληνικό λαό , χάριν των ομολογημένων λαθών τους στη διαχείριση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όρθωσε το ανάστημά του και έθεσε υψηλόφρονες στόχους , δεν στηριζόταν στις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας αλλά και στη δύναμη της συμβολής του πολιτισμού μας στις οικουμενικές αξίες και στη γεωπολιτική σημασία της χώρας , και επέτυχε την νίκη της ένταξης στην ΕΟΚ. Κυρίως στηριζόταν στην αμετάκλητη απόφαση του να οδηγήσει την Ελλάδα μεταξύ των ισχυρών ευρωπαϊκών δυνάμεων. Και τώρα, ηγεσία χρειαζόμαστε με ακλόνητη πίστη στις δυνατότητες του τόπου , με όραμα για την Ελλάδα και ισχυρή βούληση και πάθος να το παλέψει.