Δείξε μου τα σχολεία σου, να σου πω τι κοινωνία θα γίνεις….

Η εκπαιδευτική κοινότητα βιώνει στις μέρες μας πρωτοφανή περιστατικά. Παρακολουθούμε να παίζεται το γνωστό έργο του παραλόγου ακόμη και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Από την μία, φοιτητές/μαθητές που δεν διστάζουν να εισβάλουν σε υπουργικά γραφεία και από την άλλη υπουργοί να  καλούν «το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα παραβατικότητας, δηλαδή  προτρέπουν  τους ίδιους τους φοιτητές σε αυτοδικία. Δυστυχώς η κατάσταση  στα Πανεπιστήμια έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΖΑΝΕΛ είναι η διάλυση της δημόσιας παιδείας. Οι ίδιοι αυτοί απίθανοι τύποι που υπήρξαν κάποτε ένθερμοι υποστηρικτές της,  αποδείχτηκαν τελικά οι μεγαλύτεροι εχθροί της. Έκαναν ότι μπορούσαν να καταστρέψουν ότι είχε εναπομείνει στο τομέα της εκπαίδευσης. Επαναφέραν το νόμο για την προστασία του ασύλου στα πανεπιστήμια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην μετατροπή τους σε άβατο που φιλοξενεί την ανομία  και  την παραβατικότητα. Η διακίνηση ναρκωτικών , οι τραμπουκισμοί,  και οι κάθε είδους «ακτιβιστές» και Ρουβικώνες είναι καθημερινά φαινόμενα εντός του πανεπιστημιακού χώρου . Οι φοιτητές και το διδακτικό/διοικητικό προσωπικό έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ανασφαλές και απειλούμενο.
Τελευταίο γεγονός, η πρόσφατη  απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου από την  Σύγκλητο της σχολής, ως ύστατη προσπάθεια  να αφυπνίσει την πολιτεία  έδειξε ότι το ποτήρι πλέον ξεχείλισε. Η πανεπιστημιακή κοινότητα , οι φοιτητές και γονείς απαιτούν άμεση λύση στο ζήτημα αυτό που έχει γίνει ανεξέλεγκτο. Όχι άλλος χαμένος χρόνος, και κυρίως όχι άλλους ανεκδιήγητους ισχυρισμούς από (ανα)αρμόδιους υπουργούς  που το μόνο που καταφέρνουν είναι να υποδαυλίσουν ένα ήδη βεβαρημένο τοπίο.
Το επίσημο κράτος οφείλει να αντιδράσει υπεύθυνα και να δώσει λύσεις. Φοβάμαι όμως  το αριστερό παρελθόν τους , γιατί αυτό βρίσκεται βαθιά ριζωμένο  στην αντίληψη και το σκεπτικό τους,   δεν τους αφήνει να δουν καθαρά. Τα περί ελευθερίας έκφρασης και λόγου που προσδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πανεπιστημιακό άσυλο, στην πράξη είναι ή αχαλίνωτη ασυδοσία εντός των πανεπιστημίων μας.
Ο νόμος περί ασύλου στην σημερινή του μορφή πρέπει να καταργηθεί και θα καταργηθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας  και προσωπική του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη. Μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Τα παιδιά μας  θα φοιτήσουν σε πραγματικά αυτόνομα, ανταγωνιστικά , αξιολογούμενα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως αρμόζει σε κάθε οργανωμένη δημοκρατική κοινωνία, ιδιαίτερα όταν αποτελεί  εδώ και δεκαετίες μέλος  της Ευρωπαϊκής οικογένειας που γνωρίζουμε ως ΕΕ . Πρέπει να αλλάξουμε πορεία ως χώρα και η ώρα είναι τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.

Τιτή Ντολαπτσή