Δεν αρκούν οι ακρογιαλιές, τα καταγάλανα νερά, τα όμορφα τοπία και η ιστορία μας…

Την αισιοδοξία πως οι ξένοι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα το 2018 θα φθάσουν τα 32 εκατ. επισκέπτες, περίπου 2 εκατ. περισσότεροι από το 2017, εξέφρασε πρόσφατα η υπουργός Τουρισμού κ. Έ. Κουντουρά, κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για την ανάπτυξη του τουρισμού. Η εκτίμηση αυτή της κυβέρνησης είναι αναμενόμενη και σε συνέχεια των συνεχόμενων ρεκόρ αφίξεων που κατέγραψε ο κλαδος τουρισμού κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών.
Ομως,  εδώ αξίζει να επισημάνουμε οτι, η θεαματική άνοδος της τουριστικης κίνησης στην χώρα μας  δεν ειναι αποτελέσμα της πολιτικής και των μέτρων που εφάρμοσε η σημερινή κυβέρνηση αλλα ειναι μια παράπλευρη συνέπεια των αναταραχών που ταλανίζουν τα τελευταία χρονια την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Αραβική Άνοιξη, Τουρκία, Συρία, κτλ). Επιπλέον, η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, έχοντας το status χώρας μέλους της ΕΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την ασφαλεια που προσφέρει και την θεσμική της υπόσταση κατάφερε να προσελκύσει  πλήθος τουριστών σε σχέση με παρόμοιους τουριστικούς προορισμούς. Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω κάποιος θα περίμενε ότι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης  θα ήταν η διασφάλιση  αυτής της ευνοϊκής συγκυριακής κατάστασης για τον Τουρισμό μας, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο και δυνατότητα που θα μπορούσε να τονώσει το brand name Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, στη μέση του καλοκαιριού και στην κορυφή της τουριστικής κίνησης, σειρά δημοσιευμάτων και αναρτήσεων στα δικτυακα κοινωνικά μέσα εμπνέουν μεγάλη ανησυχία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την διαφαινόμενη ανεπάρκεια σε δομές και σε ανθρώπινο δυναμικό. Χαρακτηριστική ειναι η περίπτωση της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας η οποία  φέτος επαναλειτούργησε μετά απο χρόνια ενώ κλειστές παραμένουν άλλες τρεις σχολές σε ισάριθμες πόλεις της Ελλάδας την στιγμή που  οι επαγγελματίες του κλάδου δεν επαρκούν να καλύψουν τη ζήτηση και πολλοί απο τους υπάρχοντες ξεναγούς πραγματοποιούν διπλές ξεναγήσεις καθημερινά με αποτέλεσμα να ειναι στα όρια αντοχής τους.
Προβληματική επίσης ειναι η κατάσταση στο μεγαλύτερο λιμάνι της Χώρας τον  Πειραιά όπου ταλαιπωρία περιμένει τους τουρίστες  που θέλουν ταξιδέψουν προς κάποιο νησιωτικό προορισμό καθως όσοι αποφασίσουν να προσεγγίσουν το λιμάνι οδικώς  δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές και η συνδρομή της Αστυνομίας για αποσυμφόρηση ελλιπέστατη. Παρόμοια θέματα εχει και η μετακίνηση των τουριστών απο και προς αεροδρόμιο με μετρό εν μέσω θερινής περιόδου όπου και εδώ οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο.
Με ολα τα παραπάνω να αποτελούν πραγματικά γεγονότα που αντιμετωπίζουν οι επισκέπτες στην χώρα μας τίποτα δεν μαρτυρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδείξει την αυξανόμενη τουριστική ροή των τελευταίων ετών ως επίτευγμα της. Θα ήταν τουλάχιστον ανόητο να πιστέψει κανείς οτι το αρμόδιο υπουργείο λειτούργησε βάσει κυβερνητικού σχεδίου και έδωσε ώθηση στον Τουρισμό. Η πικρή αλήθεια είναι  οτι για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αφήνει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στην τύχη τους δίχως σχέδιο και καμία προοπτική να αποδείξει οτι μπορεί να διαχειριστεί ως χώρα τον μεγάλο όγκο των τουριστών εχοντας το τουριστικό προϊόν που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη.
Δεν αρκούν οι ακρογιαλιές, τα καταγάλανα νερά, τα όμορφα τοπία  και η ιστορία μας για να παραμείνει η Ελλάδα αναμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Αν ολα αυτά συνδυαστούν με τη σωστή πολιτική στον τομέα του τουρισμου τότε μόνον μπορούμε να μιλαμε για επιτυχίες …

Θεοτόκη (Τιτή) Ντολαπτσή