Έλληνες Αειναύτες και η Γιορτή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας

Η χώρα μας υποδέχεται ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά γεγονότα στον κόσμο αυτές τις μέρες , τα Ποσειδώνια 2018, καθώς η έκθεση άνοιξε τις πόρτες της χθές Δευτέρα 4 Ιουνίου,  στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στα Σπάτα με την συμμετοχή 1920 εκθετών από 92 χώρες .

Τα  Ποσειδώνια, που φέτος γιορτάζουν τα 50 χρόνια από την έναρξή τους, αποτελούν το πιο αναγνωρισμένο διεθνές ναυτιλιακό φόρουμ και παρέχουν μία πλατφόρμα παγκόσμιου βεληνεκούς για την παρουσίαση των ναυτιλιακών καινοτομιών, την εκκίνηση νέων και την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρηματικών σχέσεων.

Την ώρα που η χώρα μας περνά μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην μεταπολεμική της ιστορία διοργανώσεις σαν τα Ποσειδώνια αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως κορυφαία δύναμη  στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκακιέρα, καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας θαλάσσιας μεταφορικής δυναμικότητας και στο 50% αυτής του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον οι τομείς στους οποίους έχουμε αναμφισβήτητα  στρατηγικά οικονομικά πλεονεκτήματα είναι ο Τουρισμός και η Ναυτιλία. Η δεύτερη, είναι το τρανταχτό παράδειγμα του «ελληνικού θαύματος», καθώς  με ελάχιστη κρατική παρέμβαση αλλά κυρίως με  ιδιωτικές πρωτοβουλίες αποφασισμένων, ικανοτάτων και ευφυών ανθρώπων η ελληνική ναυτιλία αναπτύχθηκε ανά τους αιώνες,  γιγαντώθηκε και επιβεβαιώνει καθημερινά το μεγαλείο του Ελληνισμού.

Την δεδομένη χρονική στιγμή, ο  τομέας της ναυτιλίας μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας  μέσα από την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, προσέλκυσης επενδύσεων, αναβίωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, στήριξη του θαλάσσιου και παράκτιου  τουρισμού και προώθηση δράσεων ενίσχυσης της λιμενικής πολιτικής και θεμάτων προστασίας περιβάλλοντος.

Ας εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για να βγούμε επιτέλους από  το τέλμα και  αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων. Οφείλουμε να το πράξουμε πρωτίστως για τις νέες γενιές που έρχονται.

Η ιστορία μας είναι ο καλύτερος δάσκαλος.

«Μέγα το της θαλάσσης κράτος» έλεγε ο Περικλής στην Αρχαία Αθήνα. Με άλλα λόγια, η δύναμη είναι στην θάλασσα.
Τίποτα δεν λέγεται τυχαία…

Τιτή Ντολαπτσή