Η Στήριξη των Νέων Οικογενειών ως Βασική Προτεραιότητα της ΝΔ.

Το 12ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ολοκλήρωσε εδώ και λίγες μέρες τις εργασίες του.  Ένα συνέδριο ενωτικό, με σεβασμό στην Ιστορία της παράταξης, που εκφράστηκε και μέσα από τις πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις που έκαναν οι τρείς πρώην πρόεδροι του κόμματος στις ομιλίες τους. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, προχωράει μπροστά για να βρει ξανά τη θέση που τις αναλογεί μέσα στο διεθνές περιβάλλον, για να έρθει η πραγματική, ουσιαστική ανάπτυξη στη χώρα μας, αυτή που καταλαβαίνει κάθε πολίτης στην καθημερινότητά του.
Είναι νομίζω αναγκαίο να το καταλάβουμε: άλλος δρόμος, δεν υπάρχει. Η χώρα πρέπει να αλλάξει, να ανοίξει νέους δρόμους, να γίνουν αληθινές μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθεση όμως με ό,τι γενικά πιστεύεται, ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις δε σημαίνουν –δεν μπορεί να σημαίνουν- αδιαφορία για την καθημερινότητα των πολιτών.  Η ανάπτυξη δεν αποτελεί ζητούμενο που αυτοτροφοδοτείται, ούτε αρκεί η βελτίωση των στατιστικών μεγεθών της χώρας. Ζητάμε και επιδιώκουμε την ανάπτυξη ως αναγκαία προϋπόθεση για την καλυτέρευση της ζωής των συμπολιτών μας, εκείνων ιδιαίτερα που κυρίως πλήρωσαν και τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και την αλλόφρονα πολιτική ΣΥΡΙΖΑ που μας γύρισε πίσω, ματαιώνοντας τις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να γίνουν κατανοητές και οι εξαγγελίες που έκανε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα σταθώ ωστόσο λίγο περισσότερο στα όσα είπε ο πρόεδρος αναφορικά με τη στήριξη των νέων οικογενειών, κάτι που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία.
Με δεδομένο το γεγονός ότι ο πληθυσμός της πατρίδας μας βαίνει διαρκώς μειούμενος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μια σειρά από μέτρων για τη στήριξη των νέων που θέλουν να κάνουν οικογένεια. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό που θα καταθέσει η ΝΔ, θα προβλέπεται επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται. Ποσό που διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων το πρώτο διάστημα της ζωής του και θα δοθεί με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια στη συντριπτική πλειονότητα των νέων οικογενειών.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλεψη ώστε  όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων μητέρων θα υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ενώ θα επαναλάβει τη δέσμευση του ότι το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται στις οικογένειές τους κατά 1.000 ευρώ.
Επίσης η ΝΔ θα θεσμοθετήσει τη δυνατότητα οι νέες μητέρες να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, ενώ για πρώτη φορά θα καθιερωθεί στη χώρα μας το πρόγραμμα «βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με το οποίο θα πιστοποιούνται εξειδικευμένες γυναίκες και θα αναλαμβάνουν εκείνες την φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού για να διευκολύνονται οι εργαζόμενες νέες μητέρες. Τέλος, κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα λαμβάνει ενίσχυση 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο για να επιλέγει εκείνη βρεφονηπιακό σταθμό.
Σαφώς και δεν είναι τα μόνα μέτρα που θα λάβει η ΝΔ για να υποστηρίξει την οικογένεια, τον πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας, καθώς όλα αυτά θα ληφθούν σε συνδυασμό με ένα πλήρες πλάνο νέας διακυβέρνησης της χώρας, όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο. Γιατί στήριξη στην οικογένεια αποτελεί και το εμπεδωμένο αίσθημα ασφάλειας, η σοβαρή και δημόσια εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, η πρόσβαση στην εργασία.
Παρακολούθησα λίγο την κριτική –που δεν θα την έλεγα καλοπροαίρετη, αλλά έστω, για την οικονομία της κουβέντας- η οποία ασκήθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ. Δυστυχώς, δε στέκεται στην ουσία. Άλλοι μιλούν για μικρή ενίσχυση σε σχέση με τις ανάγκες της νέας οικογένειας, άλλοι μας εγκαλούν για λαϊκισμό. Θα είχε ίσως κάποια σημασία να σταθεί κανείς σε αυτές τις κριτικές θέσεις, αν δεν συνέτρεχε το εξής απλό: η κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και όχι μόνο επί του προκειμένου, ασκείται από εκείνους που έχουν αποφασίσει, σε κάθε περίπτωση να σταθούν απέναντι. Ό, τι και να πει, όποιο πρόγραμμα και να καταθέσει η ΝΔ, κάτι δεν θα τους αρέσει, για κάτι θα έχουν επιφυλάξεις, πάντα θα σταθούν κριτικά. Όχι από πνεύμα δυσπιστίας, οπωσδήποτε δικαιολογημένης για κάθε πολίτη, όταν ακούει μια εξαγγελία, αλλά περισσότερο από μία διάθεση δικαιολόγησης του «γιατί δεν θα ψηφίσω Μητσοτάκη». Όχι τυχαία άλλωστε, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κατηγορηθεί για διάφορα και τα αντίθετά τους, την ίδια στιγμή.
Όπως είπαμε, η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει, να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, και να ευημερήσει, έτσι όπως αξίζει για εμάς και τα παιδιά μας.

Τιτή Ντολαπτσή