Η υπογεννητικότητα απειλή για την Ελληνική κοινωνία

Εξαιρετικά ανησυχητικά τα όσα αναφέρονται αυτές τις μέρες, κατόπιν σχετικής έκθεσης που δημοσίευσε το ΔΝΤ,  για τη αριθμητική μείωση του ελληνικού πληθυσμού και το χαμηλό επίπεδο γεννήσεων των Ελλήνων των τελευταίων ετών.

Αν συνυπολογίσει σε αυτό κανείς και τις επιπτώσεις από το μεγάλο αριθμό νέων συμπολιτών μας που εγκαταλείπουν τη χώρα μας για να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν καριέρα και οικογένεια στο εξωτερικό για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή, καθώς  και το ποσοστό εκείνων που μένουν στην πατρίδα αλλά υπό το φόβο της ανεργίας, την οικονομική αβεβαιότητα και με ισχνά εισοδήματα  συνειδητά δεν προχωρούν σε γάμο και καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας.
Με αυτή την δυσοίωνη προοπτική στην πόρτα μας, όταν γεννηθεί η επόμενη γενιά, σε 15-20 χρόνια δηλαδή, οι Έλληνες κάτοικοι της χώρας μας θα είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους άνω των 65, ενώ οι νέοι κάτω των 30 θα ‘είναι μειοψηφία. Δυστυχώς συρρικνωνόμαστε επικίνδυνα όλα αυτά τα χρόνια και δεν το έχουμε καταλάβει!
Παράλληλα θα πρέπει να προστεθεί  στον πληθυσμό  της χώρας τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες διαφορετικού θρησκεύματος και κοινωνικής κουλτούρας  που εδώ και πολλούς μήνες έχουν εγκατασταθεί στα κέντρα καταυλισμού αλλά και αυτούς που θα συνεχίσουν να έρχονται με τις βάρκες στο Αιγαίο, και τους οποίους όπως όλα δείχνουν έχουμε  «παντρευτεί» και καθώς τα  τελευταία χρόνια παραμένει αδιευκρίνιστο  πότε και αν τελικά θα τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε κάποια χώρα της Δ. Ευρώπης.
Προκύπτει λοιπόν ότι  το μέλλον για εμάς τους Έλληνες κατοίκους διαφαίνεται  εξαιρετικά δυσοίωνο, πιθανόν και επικίνδυνο για την συνοχή και ασφάλεια της κοινωνίας μας. Χρόνος για εφησυχασμό δεν υπάρχει, το αντίθετο, απαιτείται εγρήγορση, αντίληψη του προβλήματος από όλους μας και ευθύνη στις επιλογές μας.
Την ίδια ώρα, διαπιστώνουμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για την στήριξη του οικογενειακού θεσμού είναι ελάχιστη έως  ανύπαρκτη .Δεν έχει δοθεί κανένα κίνητρο στους νέους ικανό να τους κάνει να προχωρήσουν στην δημιουργία οικογένειας,  αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται τους οδηγούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Οι εξαγγελίες για δημιουργία παιδικών σταθμών βρίσκονται στις καλένδες και η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε θέσεις  φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Αυστηροποίησαν τα κριτήρια για το επίδομα 1ου και 2ου παιδιού που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε από τη ΝΔ το 2013 ενώ  οι υποσχέσεις για επιπλέον επιδόματα (είτε εισοδηματικά είτε μέσω προγραμμάτων) αποδείχτηκαν  λόγια του αέρα.
Οι παλινωδίες  στον τομέα της παιδείας δίχως προηγουμένως την απαραίτητη διαβούλευση με φορείς ,εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων τρομάζουν και τους πιο καλόπιστους. Η συνεχιζόμενη φορο-επιδρομή σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες στερεύουν τα οικογενειακά εισοδήματα.
Το κράτος  υπό την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  έχει δυστυχώς μετατραπεί στον μεγαλύτερο  εχθρό  του θεσμού της οικογένειας, ίσως του πιο βασικού πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να αλλάξουν οι  εφαρμοζόμενες πολιτικές στον ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτόν τομέα. Για να επιτευχθεί όμως αυτό,  ο τόπος χρειάζεται αλλαγή. Πρέπει να δοθεί νέα πνοή και για να γίνει αυτό απαιτείται μια νέα αντίληψη των πραγμάτων. Χρειάζονται καταρτισμένοι, έμπειροι και ικανοί πολιτικοί που θα εφαρμόσουν τις πολιτικές που θα στηρίξουν την πολύπαθη από την οικονομική κρίση ελληνική οικογένεια. Χρειάζεται όραμα και σχέδιο με κοστολογημένα μέτρα.
Στην ομιλία του  στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει στην νομοθέτηση νέων υποστηρικτικών πολιτικών για την ελληνική οικογένεια.
Αναγκαίο όσο ποτέ  ,  για να μαζέψει τα κομμάτια που αφήνει πίσω της η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και σε  αυτό το επίπεδο,  μετά την εφαρμογή πολιτικών που  οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την Ελλάδα σε εθνικό μαρασμό.
Βασικός στόχος των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας, είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του δημογραφικού προβλήματος και  η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής που θα φέρει η επίλυση του. Η στήριξη της οικογένειας από το κράτος μέσα από ένα ολιστικό πλαίσιο  πολιτικών για την στήριξη της οικογένειας, είναι προτεραιότητα για την παράταξη, καθώς η Νέα Δημοκρατία ανέκαθεν ήταν ο θεματοφύλακας της Ελληνικής οικογένειας.

Δική μας ευθύνη είναι να συνδράμουμε σε αυτήν την προσπάθεια, και δεν χωρούν  δικαιολογίες σε αυτό.

Τιτή Ντολαπτσή