Πότε επιτέλους θα τελειώνουμε με το άβατο των Εξαρχείων;

Χθες για άλλη μια φορά γίναμε στο ίδιο έργο θεατές. Χυδαία υβριστικά συνθήματα κατά του Παύλου Μπακογιάννη και φραστική επίθεση κατά του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη εξαπέλυσε ομάδα αναρχικών χθες το απόγευμα στα Εξάρχεια, όταν ο τελευταίος πήρε μέρος το απόγευμα της Πέμπτης στην πορεία των κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη γειτονιά τους.
Στη συνέχεια, κουκουλοφόροι προκάλεσαν επεισόδια και μια ομάδα από αυτούς διέλυσε με συνθήματα και νεράντζια την συγκέντρωση των κατοίκων των Εξαρχείων. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο Κώστας Μπάκογιάννης αναφέρει σε ανάρτησή του «εκτόξευαν» συνθήματα κατά του νεκρού πατέρα του. «Σας έχω γραμμένους» απάντησε οργισμένος ο Κώστας Μπακογιάννης.
Προφανώς και δεν προκαλεί πλέον καμία εντύπωση το χθεσινό συμβάν, ούτε η βροχή των μολότωφ που ακολούθησε εν συνεχεία και που είχε σαν αποτέλεσμα το σύνηθες κυνηγητό μπάχαλων & αστυνομικών στην Πατησίων, το ένα ρεύμα της οποίας έκλεισε για κάποιο χρονικό διάστημα, και στους γύρω δρόμους. Άλλωστε, αν θυμηθούμε κι ένα στίχο του Γιώργου Σεφέρη, σε μια παράφρασή του, θα μπορούσαμε να πούμε πως «συνηθίσαμε, κι αν σας μιλώ γι’αυτό, είναι γιατί δε βρίσκω τίποτε πια που να μην έχετε συνηθίσει».
Μόνο που δε συνηθίσαμε απλώς. Μπουχτίσαμε. Βαρεθήκαμε. Αηδιάσαμε. Ξέρω πως είναι πολλοί εκείνοι που θα πουν πως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν γκέτο, άβατα, περιοχές με υψηλή παραβατικότητα και όλα τα συναφή. Για την οικονομία της κουβέντας, ας συμφωνήσουμε. Φυσικά, δε νομίζω κανείς να θεωρεί πως τα Εξάρχεια είναι κάτι σαν το Μπρονξ πχ ή επειδή υπάρχει το Μπρονξ, ας υπάρχει σαν άσυλο ανομίας και η περιοχή των Εξαρχείων. Συγγνώμη, αλλά δεν πάει έτσι το πράγμα. Δεν μπορεί να υπάρχει στο κέντρο μιας σύγχρονης ευρωπαΐκής πόλης, μία από τις πιο όμορφες πραγματικά περιοχές της, με ιδιαίτερα έντονο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, ένα άσυλο ανομίας, μόνο και μόνο για λόγους ιδεοληπτικούς.
Πληροφορηθήκαμε όλοι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τι συνέβη τις προηγούμενες μέρες με την επιχείρηση των λιμενικών, παρουσία εισαγγελέα μάλιστα, σε κατάληψη όπου πήγαν για έλεγχο επειδή γινόταν διακίνηση σκληρών ναρκωτικών. Δε βρισκόμαστε στη δεκαετία του 80, δε μιλάμε πια για γραφικές μορφές μη βίαιων αναρχικων, όπως ήταν ο Κάιν, ή διαφόρων ανένταχτων φευγάτων που έδιναν στην περιοχή το όποιο, ιδιότυπο χρώμα της. Πλέον έχουμε να κάνουμε με αισχρούς αντιεξουσιαστές, αδίστακτους, οι οποίοι βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με σκληρούς ποινικούς εγκληματίες.
Ε αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει. Ήδη, ο Κώστας Μπακογιάννης έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του σαν αυριανός δήμαρχος Αθηναίων. Θα απαιτήσει, με όλα τα μέσα που έχει στα χέρια του, την εφαρμογή του νόμου. Σαφής είναι και ο πρόεδρος της ΝΔ, ως προς το θέμα, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυστηρή τήρηση του νόμου, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που δεν αφορά μόνο τις, σε μεγάλο βαθμό, ατελέσφορες επιχειρήσεις της αστυνομίας.
Νομίζω πως ήρθε η ώρα, οι ιδεοληψίες σε μεγάλο μέρος των πολιτών έχουν υποχωρήσει, έχουν πλέον αντιληφθεί και οι πλέον δύσπιστοι το πρόβλημα, και ο καιρός είναι ώριμος για να αντιμετωπιστεί αυτή η εγκληματικότητα και να αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη και στα πολύπαθα Εξάρχεια. Οι πολίτες, απαιτούμε, ανεξάρτητα από την ιδεολογική μας τοποθέτηση, να αντιμετωπιστεί αυστηρά η εγκληματικότητα. Προσωπικά, είμαι πεπεισμένη πως η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και θα επιτύχει.

Τιτή Ντολαπτσή