ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ VIMAPRESS

Ευχαριστώ θερμά τον κο Κωτάντζη Κωνσταντίνο,
Journalist – Novelist (B.Sc. Studies in European Civilization – M.Sc. European Journalism) και την Vimapress.gr για την φιλοξενία!

Θ. Ντολαπτσή – Olympico Vision: «Μόνιμη Διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα»

Από Κωνσταντίνος Κωτάντζης
18 Μαρτίου 2022

Η κ. Θεοτόκη Ντολαπτσή είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών. Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και σπουδάζει Ανθρωπιστική Επικοινωνία στο European Communication Institute.

Για το όραμα της Olympico Vision και την προώθησή του, παραχώρησε συνέντευξη στο «Βήμα Press» με τον Δημοσιογράφο Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Ειδικού στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό Κωτάντζη Κων/νο.

Κυρία Ντολαπτσή, μπορείτε να περιγράψετε τι είναι το Olympico Vision, το οποίο εκπροσωπείτε;

«Η Olympico Vision είναι ένας Φορέας Πολιτισμού ειδικού σκοπού, υποστηρίζει τις πανανθρώπινες αξίες του Ολυμπισμού και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες αυτού του πλανήτη, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, τις ιδιαιτερότητες, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές απόψεις. Επαναφέρουμε την πρόταση του αείμνηστου Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή για Μόνιμη Διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα με την καινοτομία όμως την Διαφορετικής Διοργανώτριας Χώρας/Πόλης κάθε φορά. Θεωρούμε ιδανική τη στιγμή για την πατρίδα μας να διεκδικήσει και να λάβει αυτό που δικαιούται ως γενέτειρα».

Είναι πρακτικά εφικτό να είναι η Ελλάδα συνέχεια οικοδεσπότης των Αγώνων; Οικονομικά και υλικοτεχνικά;

«Οι Ολυμπιακοί αγώνες γεννήθηκαν το 776 π.Χ. στην Αρχαία Ολυμπία και για 1500 χρόνια διεξάγονταν εκεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Όπως ανέφερα θεωρούμε ιδανική τη στιγμή λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με πανδημία και τώρα παγκόσμια ενεργειακή κρίση που επηρεάζει την οικονομία. Η πρόταση της Olympico Vision αποτελεί επί της ουσίας μια αναπτυξιακή πρόταση για τη Χώρα μας. Στόχος δεν είναι να χρεώνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι όπως το 2004. Στόχος μας είναι να πείσουμε τη ΔΟΕ να ανακαινίσει τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις με χρήματα που κέρδισε εκμεταλλευόμενη το Brand Name Ολυμπιακοί Αγώνες.

Έτσι η Χώρα έχει μόνο να κερδίσει, αλλά και η Χώρα που κάθε φορά θα διοργανώνει δεν θα χρειάζεται να δαπανήσει υπέρογκα ποσά για τις εγκαταστάσεις και δεν θα χάνει σε τίποτα από την προβολή που αποζητά, η οποία γίνεται μέσα από την τηλεόραση, το ίντερνετ και γενικά τα social. Έτσι δίνεται η δυνατότητα της διοργάνωσης και σε αναπτυσσόμενες Χώρες όπως Αφρικανικές και άλλες που ποτέ δεν έχουν διοργανώσει μέχρι τώρα. Με τον τρόπο αυτό υπηρετείται επί της ουσίας αυτό που πρεσβεύει η ΔΟΕ ότι ο Ολυμπισμός πρέπει να διασκορπάται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη».

Δεν θα είναι μονότονο να γίνονται οι Αγώνες μονίμως στις ίδιες εγκαταστάσεις; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για αλλαγές στο όλο σκηνικό ώστε κάθε φορά να είναι διαφορετική;

«Θα σας απαντήσω με μια ερώτηση.. είναι μονότονο να παρακολουθείς Ταυρομαχίες συνεχώς στην Ισπανία; Ίσα ίσα η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην γενέτειρα Ελλάδα θα προκαλέσει παγκόσμια συναισθηματική έκλυση. Εννοείται κάθε φορά θα προσαρμόζονται οι εγκαταστάσεις στα χρώματα και την πολιτιστική κουλτούρα της κάθε Χώρας ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή προβολή».

Με τον Τουρισμό προωθούνται σχεδιασμοί και συνεργασίες;

«Είναι σίγουρα μια από τις προτεραιότητες μας η επικοινωνία και η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της κυβέρνησης και γενικά του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Έχουν ήδη γίνει κάποια βήματα και συνεχίζουμε».

Συναντάτε στον σκοπό σας εμπόδια σε διάφορα επίπεδα; Είτε πολιτικά, είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση;

«Όχι! Ποιος θα έλεγε όχι σε μια τέτοια Εθνική πρόταση? Υπάρχει μια σιωπηρή αποδοχή λόγω της κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Χώρα και γενικά όλη η παγκόσμια κοινότητα».

Συνεργάζεστε με άλλους φορείς, κάποιο Υπουργείο ή και ξένο φορέα για την προώθηση της ιδέας σας;

«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για συνεργασίες και καθημερινά αποκτούμε Πρεσβευτές της ιδέας σε όλο τον πλανήτη. Ήδη έχουμε στην Κύπρο, στο Λονδίνο, και στην Λατινική Αμερική! Άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες αλλά με μεγάλη αγάπη για τον Ελληνικό πολιτισμό και με βαθύ αίσθημα δικαίωσης της Ελλάδας για την πανανθρώπινη προσφορά της».

Με το ευρύ κοινό σε Ελλάδα και εξωτερικό υπάρχει επικοινωνία; Γνωρίζει ο κόσμος εντός και εκτός χώρας για την προσπάθειά σας;

«Από 1η Μαρτίου 2022 και θα τελεί εισέτι εν ισχύ, έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια διαδικτυακή ψηφοφορία με θετική ψήφο ώστε να ενωθούν οι φωνές όλων όσων θεωρούν ΔΙΚΑΙΟ τον αγώνα της Olympico Vision. Στη σελίδα μας www.olympicovision.com καλούμε τους αναγνώστες σας να στηρίξουν ,με την ψήφο τους αυτή την Εθνική προσπάθεια. Οι σύνδεσμοι της ψηφοφορίας είναι οι εξής:
https://olympicovision.com/ypografo–stirizo/ και
https://olympicovision.com/en/support-our-vision/».

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε ως Olympico Vision για τον πόλεμο της Ουκρανίας;

«Ο θεσμός της Ιερής Εκεχειρίας καθιερώθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. Οι δημιουργοί́ της, οι αρχαίοι Έλληνες Βασιλιάδες Ήφητος, Κλεισθένης και Λυκούργος, υπέγραψαν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια συμφωνία ειρήνης στην Ιστορία, την Ολυμπιακή́ Εκεχειρία, η οποία αργότερα επικυρώθηκε ως συνθήκη και από́ τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις – κράτη.

Η επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα θα σηματοδοτούσε την μόνιμη τέλεσή τους, σε μια Ειρηνική Χώρα με ουδέτερη θέση στο πεδίο σύγκρουσης των Μεγάλων της Γης και του ψυχροπολεμικού κλίματος που δυστυχώς στους χαλεπούς καιρούς μας ξαναγεννιέται… Στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν και είναι η παγκόσμια ειρήνη, η αλληλεγγύη και η αδελφοποίηση μεταξύ των λαών!»

Κωτάντζης Κων/νος (Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία-Ειδικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού)