ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ HELLENIC DAILY NEWS ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

https://www.hellenicdailynewsny.com/in-house/olympico-vision

 

 

 

«Olympico Vision»: Η πρωτοβουλία επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα που τους γέννησε!

ntolapsi.jpg

Μια νέα πρωτοβουλία έχει όραμα τη μόνιμη επαναφορά των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα που τους γέννησε.

«[…] Πιστεύω ότι καμιά άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει την μόνιμη διεξαγωγή των Αγώνων στην περιοχή της, εκτός από την χώρα που γέννησε την Ολυμπιακή Ιδέα και είχε την ικανότητα να διατηρήσει το βαρύ προνόμιο τελέσεώς τους επί χίλια ολόκληρα χρόνια. […] Η Ελλάς, Κύριε Πρόεδρε, προσφέρεται να διευκολύνει την λύση των προβλημάτων αυτών, διαθέτοντας τον κατάλληλο χώρο, και μάλιστα στην Αρχαία Ολυμπία, για την μόνιμη τέλεση των Αγώνων. Ο χώρος αυτός μπορεί να προσλάβει τον χαρακτήρα ουδετέρου εδάφους με μια διεθνή συμφωνία που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα στις εγκαταστάσεις, θα καθιερώνει το απαραβίαστο της περιοχής και θα αναγνωρίζει τον αποφασιστικό ρόλο της Ολυμπιακής Επιτροπής στην αθλητική αρμοδιότητά της.»

Τάδε έφη το μακρινό 1976, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος με επιστολή του στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, είχε προτείνει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας. Η ιδέα αυτή, δεν φάνηκε καθόλου περίεργη και στην πρώην διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία το 2016 δήλωσε ότι «θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε μόνιμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο σπίτι τους, στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας την οικονομία της και τον τουρισμό».

Ουτοπικό; Υπερφιλόδοξο; Αβάσιμο και μη ρεαλιστικό;

Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν και σήμερα πώς όχι, κι ότι η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 ίσως δίνει πια το σύνθημα, για την εκπλήρωση του αρχαίου οράματος του Ολυμπισμού, με σύγχρονους όρους: Οι Αγώνες να πραγματοποιούνται μόνιμα, στον τόπο που τους γέννησε, με τη συμμετοχή βεβαίως όλων των κρατών της υφηλίου.

Και όχι απλά τη συμμετοχή, αλλά κάθε φορά, μια άλλη χώρα να είναι η επίσημη διοργανώτρια, δηλαδή να επωμίζεται τα διοικητικά και οργανωτικά καθήκοντα, λαμβάνοντας ως «αμοιβή» την παγκόσμια προβολή που συνεπάγεται μια τέτοια πρωτοβουλία.

Η πρωτοβουλία «Olympico Vision» φιλοδοξεί να φέρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πάντα στον τόπο που γεννήθηκαν

Άνθρωποι που πιστεύουν ακράδαντα στην εκπλήρωση αυτής της πολύπλοκης σίγουρα και με αρκετές ενστάσεις, ωστόσο σίγουρα πολύ φιλόδοξης και ανταποδοτικής για τη χώρα μας, ιδέας, σύστησαν πρόσφατα για αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό την προώθηση αυτού του σκοπού!

Η Olympico Vision, ένας φορέας πολιτισμού ειδικού σκοπού, όπως την περιγράφει η ιδρύτριά της Θεοτόκη – Τιτή Ντολαπτσή, έχει αποστολή τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ρεύματος υποστηρικτών, την ανάληψη δράσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, με αξιόπιστους φορείς της κοινωνίας των πολιτών διεθνώς, ώστε να επιτευχθεί το όραμα, που δεν είναι άλλο από το «να πείσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων μόνιμα στη γενέτειρά τους είναι μονόδρομος, με πολλά οφέλη για την Πατρίδα μας, αλλά και για όλο τον κόσμο», όπως λέει η ίδια.

Η Θεοτόκη-Τιτή Ντολαπτσή είναι από το Δοξάτο της Δράμας και στο γυμνάσιο έφυγε για τη Γερμανία, όπου τελείωσε το σχολείο. Διαθέτει πτυχίο Ψυχολογίας, ενώ έχει εργαστεί σε διοικητικές θέσεις στον χώρο της υγείας. Ασχολείται ενεργά με τα κοινά, και έχει ιδρύσει φιλανθρωπικό σύλλογο για την πρόληψη στην υγεία.

ntolapsi2.jpg

Η ιδρύτρια της Olympico Vision μιλάει στο Hellenic Daily News

Το HDN συζήτησε αυτή την Ιδέα με τη Πρόεδρο της Olympico Vision.

«Θεωρούμε ως ιδανική στιγμή αυτή την εποχή για να συμβεί αυτό, έπειτα από τη μεγάλη οικονομική κρίση για εμάς και τη μεγάλη ενεργειακή κρίση που βιώνει ο πλανήτης. Θεωρούμε επίσης, ότι η διοργάνωση σε κάποιον βαθμό πλέον χάνει την αίγλη και τη γοητεία της – για το 2024 η Ρώμη και το Στρασβούργο απέσυραν τις υποψηφιότητες τους- και με τον τρόπο αυτό θα στραφεί πάλι το ενδιαφέρον στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλη αίσθηση είναι να τους παρακολουθείς εδώ που γεννήθηκαν κι είναι η φυσική τους έδρα – θεωρούμε ότι θα αναβαθμιστούν αυτομάτως. Η επανεκκίνηση, άλλωστε, αυτή δεν μπορεί να γίνει πουθενά αλλού, παρά μονάχα εδώ, στη χώρα που τους γέννησε», εκτιμά η κυρία Ντολαπτσή.

«Εμείς», μας εξηγεί η ιδρύτρια της Olympico Vision, «επαναφέρουμε την πρόταση που είχε κάνει το 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όμως τότε η ΔΟΕ θεώρησε ότι προσκρούει στη λογική ότι ο Ολυμπισμός πρέπει να διαδίδεται στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Δεν θέλουμε να το αναιρέσουμε αυτό και να φυλακίσουμε στα στενά σύνορα της πατρίδας μας τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσφορά πολλών λαών για τη διοργάνωση και αναβίωσή τους. Και για αυτό λέμε η διοργάνωση να γίνεται κάθε φορά από άλλη χώρα».

Ρωτάμε την κυρία Ντολαπτσή πώς μπορεί να γίνει αυτό. «Αυτό που θέλουν να κερδίσουν τα κράτη με τη διοργάνωσή τους, πολλές φορές, είναι η προβολή. Η προβολή λοιπόν θα επιτυγχάνεται, αφού διαφορετική χώρα θα αναλαμβάνει κάθε φορά τη διοργάνωσή τους. Και φυσικά αυτό που θα κερδίζει, θα είναι ότι δεν θα ξοδεύει τα τεράστια ποσά που δίνονται κάθε φορά για τη δημιουργία υποδομών, αφού όλα αυτά είναι έτοιμα στην Ελλάδα. Έτσι, θα έχουν τη δυνατότητα να είναι διοργανώτριες χώρες και φτωχά κράτη, για παράδειγμα της Αφρικής, που δεν θα διανοούνταν μέχρι σήμερα να συμμετάσχουν έτσι ενεργά σε ένα τέτοιο παγκόσμιο εγχείρημα».

Τα τεράστια οφέλη για την Ελλάδα

Η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα είναι δεδομένη, ωστόσο μεγάλο ήταν και το κόστος για τους πολίτες. Θα μπορούσαμε 20 χρόνια μετά, και με την οικονομική κατάσταση σε χειρότερο επίπεδο από τότε, να αναλάβουμε ξανά κάτι τέτοιο, και μάλιστα μόνιμα;

Η γνώμη της είναι η εξής: «Η χώρα μας διοργάνωσε με τεράστια επιτυχία τους Αγώνες και τις δύο φορές, και το 1896 και το 2004. Εμείς δεν προτείνουμε κάτι διαφορετικό από την αξιοποίηση των πολλών εγκαταστάσεων που ήδη έχουμε -κάποιες από αυτές δυστυχώς αναξιοποίητες και την ανακαίνισή τους όπου χρειάζεται . Το έχουμε αποδείξει πολλές φορές. Το κόστος ήταν μεγάλο, όμως διαφημίστηκε πολύ η χώρα μας και μας έμειναν οι υποδομές. Φανταστείτε τα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν από τα έσοδα, με τις εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις αλλά και τη σταθερή προβολή», απαντά με σιγουριά η κυρία Ντολαπτσή.

«Πρόκειται ουσιαστικά για σημαντική αναπτυξιακή πρόταση. Θα βοηθήσει πολύ τα οικονομικά της Ελλάδας και θα την καταστήσει ένα κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτά τα πλεονεκτήματά μας σωστά για να κερδίσουμε και να δικαιωθούμε».

ntolapsi3.jpg

Σύμμαχοι οι ομογενείς

Μια τέτοια πρωτοβουλία, δεν μπορεί να εξελιχθεί αν δεν έχει τους κατάλληλους συμμάχους. Το Δ.Σ. της Olympico Vision περιμένει πολλά από την Ομογένεια – η κυρία Ντολαπτσή από μικρή ζούσε στη Γερμανία και ξέρει καλά την κουλτούρα.

«Ως παιδί της ομογένειας εγώ, ξέρω ότι αγαπάμε διαφορετικά τη χώρα, με περισσότερο πάθος, κι αν πείσουμε τους ισχυρούς συλλόγους μας στο εξωτερικό, θα πάει πολύ καλύτερα. Σύμμαχοι υπάρχουν ήδη, θέλω να πω για τον πρεσβευτή μας στην Αργεντινή, ο οποίος πιστεύει στη δικαίωση των σκοπών μας. Αντίστοιχα υπάρχει ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Pittsburg ένθερμος υποστηρικτής, που θα φιλοξενήσουμε αυτόν και όλους τους φοιτητές του το καλοκαίρι εδώ, ενώ έχουμε και φίλους και στην Κύπρο.. Υπάρχουν κι άλλοι, που μέρα με τη μέρα αυξάνονται και με χαρά μας διαπιστώνουμε ότι αποκτούμε συνταξιδιώτες για αυτό που κάνουμε».

«Είναι ενήμερη η Ελληνική Πολιτεία», την ρωτάμε στη συνέχεια.

«Έχουμε ενημερώσει όλους τους βουλευτές με επιστολές και έχω κάνει συναντήσεις με αρκετούς υπουργούς, αλλά και με δημάρχους και άλλους φορείς. Όλοι είναι θετικοί, οι περισσότεροι περιμένουν την εξέλιξη. Είναι σημαντικό να έχουμε θετικά μηνύματα από το εσωτερικό της χώρας ώστε να ακολουθήσουν κι άλλοι. Το σπουδαιότερο είναι να δείξει ο κόσμος, οι πολίτες, ότι το στηρίζουν. Και να ακολουθήσουν», μας απαντάει με χαμόγελο η κυρία Ντολαπτσή.

«Τελευταίος στόχος, να πείσουμε τη ΔΟΕ»

Κλείνοντας την κουβέντα μας, τη ρωτάμε εάν είναι αισιόδοξη για την επιτυχία αυτού του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος.

«Διεκδικούμε εδώ και πάνω από 50 χρόνια τα γλυπτά του Παρθενώνα και βρισκόμαστε στο καλύτερο στάδιο από ποτέ, με θετικές δηλώσεις και συναντήσεις. Οι Βρετανοί ψήφισαν θετικά, ότι είναι δίκαιο να γυρίσουν. Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια μαχητικότητα πρέπει να διεκδικήσουμε ως Ελλάδα αυτό που δικαιούμαστε. Για αυτό τρέχουμε μια παγκόσμια ψηφοφορία με το απλό ερώτημα αν είναι δίκαιο οι Ολυμπιακοί να γυρίσουν μόνιμα στο σπίτι τους».

Και καταλήγει η κυρία Ντολαπτσή: «Η προσπάθεια ξεκίνησε με πολύ πάθος και αγάπη για το όραμα αυτό. Πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους για να το προωθήσουμε ακόμα πιο δυναμικά. Πιστεύω απόλυτα ότι θα έχουμε αποτέλεσμα. Ως Μακεδόνισσα θεωρώ ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο για αυτόν που θα προσπαθήσει».

Ποιος είναι το επόμενο βήμα, λοιπόν; «Το καλοκαίρι, αναμένεται μια σειρά δράσεων για την προώθηση των σκοπών της Olympico Vision. Σκοπός μας είναι τελικά να απευθυνθούμε στις 190 Ολυμπιακές Επιτροπές του κόσμου. Αν βρούμε συμμάχους εκεί θα αποκτήσουμε κι άλλη δύναμη για να φτάσουμε και στη ΔΟΕ για… τελικές διαπραγματεύσεις. Θα προσπαθήσουμε να την πείσουμε ότι δεν θα μας κάνει χάρη να έρθει στο ακριβότερο και ομορφότερο φιλέτο του πλανήτη. Θα κερδίσει και ο Ολυμπισμός από αυτό»….