ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ GREEK REPORTER

GreekReporter.com  Greek News  Culture  Olympico Vision: Make Greece Permanent Home of the Olympics

By Stacey Harris-Papaioannou July 21, 2021

Olympico Vision: Make Greece Permanent Home of the Olympics (greekreporter.com)

Το Όραμα της Olympico Vision: Κάνε την Ελλάδα Μόνιμη Έδρα των Ολυμπιακών

Το έργο της «Olympico Vision» ξεκίνησε πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, με σκοπό την επάνοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα – μόνιμα. Την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 2021, όπως παρακολουθεί ο κόσμος, μια γυναίκα στρέφει το όραμά της από την Ιαπωνία και επικεντρώνεται στην Ελλάδα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Θεοτόκη Ντολαπτσή έγινε ο εμπνευστής της Olympico Vision, ενός διαδικτυακού κινήματος που επιδιώκει να κάνει την Ελλάδα το μόνιμο σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων. Μια δυναμική ομάδα γυναικών βρίσκεται πίσω από το κίνημα με τη Ντολαπτσή στο τιμόνι του φιλόδοξου αυτού προγράμματος.

Την Τετάρτη, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2032 θα διεξαχθούν στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. Η πόλη της Αυστραλίας ήταν η προτιμώμενη , καθώς οι προσφορές από την Ινδία, την Ινδονησία, το Κατάρ, την Ισπανία και τη Γερμανία απέτυχαν να λάβουν την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ. Το Μπρίσμπεϊν θα έχει τα επόμενα εννέα χρόνια για να προετοιμάσει την απαραίτητη υποδομή για την κορυφαία όλων των αθλητικών εκδηλώσεων, με το τεράστιο κόστος…

Η Olympico Vision θέλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036 στην Ελλάδα

Η Ντολαπτσή είπε στον Greek Reporter ότι θα ήθελε να δει τους αγώνες του 2036 στο ελληνικό έδαφος. Πιστεύει, όπως και πολλοί άλλοι, ότι αυτή η συνεχής εναλλαγή του τόπου διεξαγωγής είναι μια τεράστια σπατάλη τόσο χρημάτων όσο και ανθρώπινου δυναμικού. Η λογική της στην ώθηση για την επιστροφή των αγώνων στην Ελλάδα είναι τα λόγια δύο ιστορικών ελληνικών μορφών, του Βασιλιά της Ελλάδας το 1886 και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το 1976 και το 1980 ο Καραμανλής απευθύνθηκε στον τότε πρόεδρο της ΔΟΕ και ζήτησε τη μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Παρόλο που η πρότασή του υπαγορεύθηκε τότε περισσότερο από την ανάγκη προστασίας της Ολυμπιακής ιδέας παρά από οικονομικά κριτήρια, δεν παύει να ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της. Μετά το τέλος των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, ο Έλληνας βασιλιάς το θεώρησε ως τόση επιτυχία που ζήτησε από την ΔΟΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει την Αθήνα το μόνιμο σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε μία πρόποση, ο Βασιλιάς Γιώργος Α’ της Ελλάδας είπε ότι ελπίζει ότι «οι ξένοι… θα θυμούνται την Αθήνα ως τον ειρηνικό τόπο συνάντησης όλων των εθνών, και ως την ήρεμη και μόνιμη έδρα των Ολυμπιακών Αγώνων».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες προωθούν την εθνική υπερηφάνεια

Πολλές Χώρες επιδιώκουν να γίνουν οι επόμενοι οικοδεσπότες των Ολυμπιακών Αγώνων με την ελπίδα ότι θα προωθήσουν την εθνική τους υπερηφάνεια και θα ωφεληθούν οικονομικά δείχνοντας τη φιλοξενία τους. Ωστόσο, αυτά τα κέρδη συχνά υπολείπονται σε σύγκριση με το τεράστιο κόστος της διοργάνωσης αυτού του μεγάλου Θεσμού. «Δεν θα στοχεύαμε σε κάτι που θεωρείται αδύνατο. Όταν ο Βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και η πρότασή του έγινε δεκτή με γελοιοποίηση και απάθεια, δεν αποθαρρύνθηκε. Με πείσμα και επιμονή κατάφερε να αναβιώσει τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896, μετά από 1500 χρόνια. Αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο, αλλά συνέβη. Με βάση τις μέχρι τώρα αντιδράσεις, πιστεύω ακράδαντα ότι ναι, ο στόχος είναι εφικτός », δήλωσε η Ντολαπτσή. «Πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά τη χώρα μας και είναι πρόθυμοι να παλέψουν για οτιδήποτε θα τη βοηθήσει, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες ή προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά καθοδηγούμενοι από την αγάπη για τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που οι Ολυμπιακοί Αγώνες και κατ’ επέκταση – η Ελλάδα πρεσβεύουν. Ως γνήσια Μακεδόνισσα, παραθέτω τα λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου «δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο για αυτόν που θα προσπαθήσει!» δήλωσε η Ντολαπτσή.

Παγκόσμιοι υποστηρικτές για να επιστρέψουν οι Ολυμπιακοί στην Ελλάδα

Η Ντολαπτσή είπε στον Greek Reporter ότι η αποστολή της Olympico Vision είναι να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο ρεύμα υποστηρικτών, αναλαμβάνοντας δράσεις, προγράμματα και πρωτοβουλίες. Απευθύνεται σε αξιόπιστα όργανα της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών, καθώς αυτό θα συμβάλει στην προώθηση και υλοποίηση της ιδέας ώστε η Ελλάδα να λειτουργεί ως μόνιμος χώρος φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά με διαφορετική διοργανώτρια χώρα ή πόλη των αγώνων που πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με την Ντολαπτσή, η μόνιμη ανάπτυξη υποδομών στην Ελλάδα με εναλλαγή των πόλεων ή Χωρών που θα διοργανώνουν θα δώσει την ευκαιρία σε οικονομικά ασθενέστερες χώρες να συμμετάσχουν. «Υπάρχουν κατά τον ρου (πορεία) των αιώνων, Αφρικανοί Αθλητές που πέρασαν στον Πάνθεον της Ιστορίας των Ο.Α.  που ακόμα και σήμερα οι κιτρινισμένες από τον χρόνο εικόνες τους εμπνέουν , γαλουχούν… Δεν πρέπει να αποστερούμε από μία τέτοια Χώρα, το δικαίωμα στο όνειρο, το δικαίωμα να προβάλει κι αυτή, ως δικαιούται τις δικές πολιτισμικές αξίες, τα δικά της έθιμα, την δική της εικόνα» Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κινήματος, τα οφέλη για την Ελλάδα ως χώρα φιλοξενίας είναι τα εξής: Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και η χώρα με το ιδανικό κλίμα, τη γεωπολιτική τοποθεσία, την ασφάλεια και την απαραίτητη εμπειρία για τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. Με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα δοθεί η ευκαιρία σε πολλούς δήμους της χώρας να συμμετέχουν ενεργά σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας. Προγράμματα αθλητικής δραστηριότητας και αναψυχής, περιβαλλοντικής αναβάθμισης και αισθητικής του χώρου συνιστούν ορισμένα από τα μέσα, που μπορούν να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό θα αποκατασταθεί και θα τονωθούν οι αξίες του ολυμπιακού πνεύματος δημιουργώντας ξανά υγιή πρότυπα για τους νέους. Η Ντολαπτσή είπε στον Greek Reporter «Επίσης είμαι διατεθειμένη να βρεθώ όπου μου ζητηθεί , όπου απαιτηθεί για να μεταλαμπαδεύσω αυτό το όραμά μας. Οίκοθεν νοείται πως ό,σο αυξάνονται οι υποστηρικτές μας,  τόσο δυναμώνει η φωνή μας. Σκοπός μας είναι να πείσουμε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα ότι η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων και υποδομών στη χώρα που γέννησε τον Ολυμπισμό είναι μονόδρομος »

Olympico Vision Πολύπλευρες Δράσεις

Η Ντολαπτσή είπε  « H δράση μας θα πρέπει να είναι πολύμορφη και προς πολλές παράλληλες κατευθύνσεις. Ενημέρωση των συναρμόδιων Ελληνικών Υπουργείων και συνεχούς επικοινωνίας με την απανταχού ομογένεια και τους εκεί αρμόδιους φορείς,  έκκληση προς διανοούμενους διακεκριμένους Φιλέλληνες,  προς Αμερικανούς γερουσιαστές που αυτή τη στιγμή μας συμπαρίσταται πολύμορφα , προς εύπορες χώρες του Κόλπου που ίστανται στο πλευρό μας μέσα στις θυελλώδης εξελίξεις των καιρών μας .Τίποτα δεν χτίζεται χωρίς προγραμματισμό , χωρίς συντονισμό,  χωρίς παράλληλη δράση.  Και είμαστε σας διαβεβαιώ έτοιμοι για όλα αυτά. » Αν και η Ντολαπτσή αναγνωρίζει τη δύναμη της ΔΟΕ, δεν έχει επικεντρωθεί ακόμη σε αυτή. Είπε ότι πιστεύει ότι θα ήταν πρόωρο να τους προσεγγίσουμε τώρα. «Η ΔΟΕ θα αποδεχτεί το όραμά μας όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Όταν τα κέντρα υποστήριξης που καθημερινά δημιουργούμε, διαμορφώσουν τις συνθήκες  σύγκλισης και συναίνεσης , ώστε το αίτημα μας, να αποκτήσει και διάσταση και βαρύτητα. »

Η Ντολαπτσή είπε στον Greek Reporter «Συμφωνώ απολύτως με τον Paul Glastris. Είμαι πεπεισμένη ότι η Olympico Vision έχει και πρέπει να έχει σχέση με την Κυβέρνηση του Κου Μητσοτάκη,  μα και με την οποιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση, αφού η μόνιμη διεξαγωγή των Ο.Α στη Ελλάδα δεν αποτελεί μία -απλά -συγκυριακή συνιστώσα της οικονομίας μας, αλλά ένα Εθνικό Επίτευγμα με μόνιμες Οικονομικές και Γεωπολιτικές διαστάσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Paul Glastris από το Washington Monthly είπε στον Greek Reporter: «Αν Έλληνες εκλεγμένοι αξιωματούχοι και ηγέτες του κόμματος δεν θέλουν να αγωνιστούν για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Έτσι, ίσως το πιο αποτελεσματικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι να ενημερώσουν αυτούς τους πολιτικούς ηγέτες ότι αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για αυτούς.»

Η Ντολαπτσή ασχολήθηκε για λίγο με την πολιτική, μετά από ενθάρρυνση του συζύγου της, ως υποψήφια με το Ποτάμι και στη συνέχεια ως μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Η εμπειρία της με τα κοινά δημιούργησε την «Πρόσκληση για Πρόληψη», μια δωρεάν υπηρεσία που προσέφερε ιατρικές συμβουλές και εξετάσεις σε περισσότερους από 5.000 πολίτες, που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την υγειονομική περίθαλψη.

Είπε στον Greek Reporter  «Είμαι παιδί της επαρχίας,  αναθρεμμένη σε μία αγροτική οικογένεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται, που στην πιο ευαίσθητη μου ηλικία αναγκάστηκα να μεταναστεύσω στην Γερμανία με την οικογένεια μου για βιοποριστικούς λόγους. Εκεί λοιπόν, κατάλαβα πόσο πολύ μου λείπει ο τόπος μου, και η αγάπη μου για την Ελλάδα διογκώθηκε απίστευτα μέσα μου. »

Και αν η Olympico Vision δεν καταφέρει να επαναφέρει τους Αγώνες στην Ελλάδα; Εναλλακτικά, η Ντολαπτσή είπε ότι ένα πιθανό plan Β θα ήταν «Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο χώρος υποδοχής για είκοσι χρόνια. Μια άλλη χώρα ή πόλη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως Χώρα φιλοξενίας για τα επόμενα είκοσι. ” Ένα σχέδιο σαν αυτό θα περιλαμβάνει πέντε διοργανώσεις, που καλύπτουν το παραδοσιακό χάσμα τεσσάρων ετών. »

Η Ντολαπτσή και το διοικητικό της συμβούλιο της Olympico Vision συνεχίζουν να ανοίγουν πόρτες για αυτή την προσπάθεια. Η Ντολαπτσή προεδρεύει μιας δυναμικής ομάδας γυναικών. Η Λαμπρινή Πολυγένη είναι η αντιπρόεδρος και η Ευφροσύνη Κιτζόγλου η γραμματέας του φορέα στο κέντρο της Αθήνας.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Όραμα της Olympico Vision ήρθε απροσδόκητα

Είπε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπήκαν τελείως αναπάντεχα στη ζωή μου, ενημερώθηκα,  διάβασα,  έμαθα και πίστεψα ότι είναι ιδανική στιγμή για να διεκδικήσουμε και να καταφέρουμε να τους φέρουμε πίσω στο σπίτι τους. Έτσι απλά. ». Η μητέρα τριών παιδιών σημείωσε «Έχω μια όμορφη οικογένεια και έναν υπέροχο σύζυγο, ο οποίος δεν με υποστηρίζει μόνο, αλλά συμπαρίσταται στις προσδοκίες μου. Αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα μου, τα παιδιά μου, αλλά δεν νομίζω ότι η μητρότητα σταματά τα όνειρα μιας γυναίκας. Ξέρετε ότι πιστεύω ότι για να είσαι καλή μητέρα πρέπει να είσαι καλά και με τον εαυτό σου. Είμαι από τη Δράμα και η Δράμα  μυρίζει έντονα καμένο ξύλο, μυρίζει αμπέλια , μυρίζει Ελλάδα της Ανατολής.. Μα πιο πολύ μυρίζει πάθος . Να είστε λοιπόν σίγουροι πως οι συνεργάτες μου κι εγώ,  θα πάμε με Πάθος ίσαμε το Τέλος.  Για μας δεν υπάρχει πίσω…Σας ζητάμε λοιπόν να μας ακολουθήσετε…»